Dovoljno prostora za sve: Ideje za organizaciju malog kupatila 

by | August 21, 2023
Dovoljno prostora za sve: Ideje za organizaciju malog kupatila 

Uvođenje savršenog rasporeda u malo kupatilo može biti pravi izazov, ali uz pravilno planiranje i kreativnost, možete pretvoriti i najmanji prostor u funkcionalno i estetski privlačno kupatilo. Dok su prostrane kupaonice san svakog vlasnika doma, stvarnost često nalaže da se iz ograničenog prostora izvuče maksimum.

Stručnjaci savetuju: Ideje za organizaciju malog kupatila 

Prosečno kupatilo često nije mnogo veće od kreveta king size veličine, ali je jedan od najzahtevnijih prostora u kući. Obično je to mesto gde počinjemo i završavamo dan, od užurbane jutarnje rutine do opuštanja uveče, stoga treba da bude prijatno i istovremeno izuzetno funkcionalno. Za mnoge od nas, idealna situacija je imati i tuš i kadu, ali to nije uvek lako postići u rasporedu malog kupatila. Pored toga, tu su sanitarije, odlaganje stvari, odvod, osvetljenje, grejanje i hardver, sve to treba uklopiti u jedan mali prostor, pa je vreme koje uložite u planiranje rasporeda, do poslednjeg kvadratnog centimetra, itekako isplativo.

1. Definišite svoje potrebe 

Odlučite se da li ste osoba koja voli dugačke kupke ili preferirate osvežavajući tuš. Ovo će u velikoj meri odrediti vaš raspored. Ako volite kupke, možda je najbolje posvetiti prostor za impresivan samostojeći model kade, ili kombinovati kadu i tuš ako želite obe opcije. Ako retko koristite kadu, opcija je mokro kupatilo. Ona pružaju osećaj prostranosti i besprekornosti bez kabina ili tuševa, ali je skuplja opcija jer morate zaštititi prostor od vlage.

Nakon što ste se odlučili za ključne komade koje želite uključiti, nacrtajte svoj plan poda i isecite elemente u razmeri kako biste eksperimentisali sa rasporedom koji najbolje funkcioniše, iako možda nećete imati puno fleksibilnosti.

2. Mudro birajte komade koje kupujete

Osim igre tetrisa sa sanitarnim uređajima, postoje pametni načini da povratite dragoceni podni prostor pametnim izborom dizajna – kao što znaju svi koji su ikada razmišljali o uređenju malih en suite kupatila. Postoji mnogo proizvoda malog formata koji su posebno dizajnirani za mala kupatila i mogu pomoći da se stvori iluzija prostora, istovremeno pružajući funkcionalnost koju želite.

Kao i kod ideja za toalet, važno je dati prednost onome što uključujete. Usmerite se na maksimiziranje osećaja prostora, umesto da pokušavate da sve natrpate.

3. Iskoristite nepraktične uglove

Ako se suočavate sa izazovom nagiba plafona, koristite svoju maštu – okačite lavaboe ili WC šolje na niske zidove, čime ćete sačuvati punu visinu plafona za prostor za tuširanje i iskoristiti krovne grede za odlaganje stvari.

4. Ideje za organizaciju malog kupatila: Prioritetno rešite pitanje odlaganja

Često su male stvari te koje mogu napraviti veliku razliku. Ogledala sa odlaganjem su odlična za mala kupatila jer imaju dvostruku svrhu – stvaraju iluziju prostora i istovremeno su izuzetno funkcionalna. Takođe, postavite držač za peškire iznad radijatora, a ne na odvojenom mestu, i uvek razmislite o tuš-nišama.

 


Borjana Božić

Slobodan Novakovic/gettyimages