Dobar izbor osvetljenja u kupatilu

by | February 12, 2018
Osvetljenje u kupatilu

Dizajn kupatila nije nešto što će vam prvo pasti na pamet kada se radi o dizajnu vašeg novog unutrašnjeg prostora ili o redekoraciji starog. Ipak, kupatilo je veoma važan element, a posebno osvetljenje u njemu može da bude od presudnog značaja. 

Osvetljenje u kupatilu slika 2 Osvetljenje u kupatilu slika 3

Kompromis između kvaliteta i cene se često može obiti o glavu kada se radi o osvetljenju u kupatilu. Ovo je prostor koji praktično prvi ugledamo kada otvorimo oči i koji poslednji ugledamo pre nego što odemo na spavanje. Ovde se šminkamo, doterujemo i vodimo računa o ličnoj higijeni. Zbog svega ovoga od presudne važnosti je da ono bude dobro osvetljeno.

Članak se nastavlja posle reklama

Osvetljenje u kupatilu slika 4 Osvetljenje u kupatilu slika 5

Bez obzira da li se radi o prirodnoj ili veštačkoj svetlosti od nje će uveliko zavisiti izgled i atmosfera u prostoru. Pametno osvetljavanje eliminiše tamne uglove, stvara ambijentalno osvetljenje i nudi modernu i opuštajuću atmosferu kakva je upravo i potrebna u kupatilu.

Osvetljenje u kupatilu slika 7 Osvetljenje u kupatilu slika 8

Članak se nastavlja posle reklama

Veliko i malo svetlo – u kupatilu su oba preko potrebna. Malo svetlo se postavlja uz ogledalo i može služiti kod sređivanja, šminkanja ili drugih aktivnosti. Pošto je malo svetlo strogo folusirano na malu površinu, ono u kupatilu kao celini može dati veoma lep ambijentalni efekat tako da se može služiti i tokom opuštajuće kupke u kadi.

Osvetljenje u kupatilu slika 9Osvetljenje u kupatilu slika 10

Članak se nastavlja posle reklama

Nikada nemojte zaboraviti ogledala, ona takođe igraju veoma važnu ulogu u kreiranju ambijenta u kupatilu. Ne samo što predstavljaju važne estetske elemente, ogledala pojačavaju svetlost u prostoru čak i do nekoliko puta.

Osvetljenje u kupatilu slika 11 Osvetljenje u kupatilu slika 12

Članak se nastavlja posle reklama

Sama rasvetna tela mogu biti skulptoralni oblici koji će ukrašavati prostor i biti deo dekora kupatila, ali takođe mogu biti ušuškana i sakrivena iza pojedinih elemenata što kao rezultat može dati izuzetno efektan i zanimljiv element u prostoru ali i pozitivno uticati na ceo ambijent.

Izvor: magazin BRAVACASA, štampano izdanje

Članak se nastavlja posle reklama