Šta promeniti u kuhinji: 12 saveta za moderan izgled kuhinje

by | 21 februara, 2023

Ukoliko želite da vaša kuhinja dobije moderan izgled, da bude praktičnija i udobnija, postoji nekoliko lakih rešenja. Ako se pitate šta promeniti u kuhinji kako biste sve to postigli, pročitajte ovih 12 saveta.

Svake godine pojavljuju se novi trendovi u uređenju doma i dekoraciji, ukoliko ih redovno pratite znaćete da je ovo godina u kojoj kuhinja uz pomoć malih trikova treba da bude funkcionalna, moderna sa što više ekološki prihvatljivih rešenja.

Šta promeniti u kuhinji kako bi ona bila modernija?

Šta promeniti u kuhinji

Nongnuch Pitakkorn/GettyImagesPlus

Pročitajte 12 saveta koji vam govore šta promeniti u kuhinji kako bi ona bila u skladu sa najnovijim trendovima i vašim ukusom.

Ispunite kuhinju toplim detaljima koji će od prostora napraviti dom!

Potrudite se da što više dekoracija pravite sami, ne morate kupovati nove detalje nego pokušajte da kreativnošću ispunite kuhinju toplinom. Jedan od najlakših načina da promenite izgled kuhinje i od nje dobijete modernu prostoriju koja odiše toplinom je da na zidove nalepite tapete. Na ovaj način osvežićete zidove, a rezultat će biti prostorija potpuno novog izgleda.

Šta promeniti u kuhinji za moderan izgled: Dodajte boje!

Mada je već dugo godina trend da u kuhinji preovladavaju neutralne nijanse, sada je pravo vreme da dodate malo boje! Na primer, ako ste razmišljali o promeni nameštaja, a ne želite da kupujete novi, prepustite se jednostavnijem rešenju: ofarbajte stari nameštaj! Osim toga, kako biste ga obnovili možete promeniti ručke i radnu ploču kako biste ih uskladili sa najmodernijim trendovima. Ove male promene mogu dovesti do toga da svoj stari nameštaj ne možete prepoznati!

Obnovite aparate

Stari kuhinjski aparati mogu biti veoma neefikasni. Ukoliko se odlučite da promenite uređaje, postarajte se da oni budu ugradni. Aparati uklopljeni u kuhinjske ormari odišu modernošću. Uz sve to, kupovinom novih električnih uređaja sigurno ćete smanjiti potrošnju električne energije jer su uglavnom pravljeni novim tehnologijama koje za razliku od zastarelih uređaja u velikoj meri štede struju.

Osmislite kutak za začine i kafu

Sve su popularnije police sa teglama i posudama koje predstavljaju kutak za začine, kafu ili lagan doručak. U ovaj kutak možete smestiti aparat za kafu, razne vrste zaslađivača, salvete, omiljene čajeve, dekorativne šoljice… Kako biste postigli još veći efekat, možete iskoristiti neku smešnu frazu ili natpis kojim ćete personalizovati svoju kuhinju.

Neka osvetljenje bude što toplije

Osvetljenje je veoma važna stavka u svim prostorijama. Bela svetlost u kuhinji može učiniti prostor neprirodnim, te je najbolje birati sijice koje imaju što topliju boju! Boja svetlosti koja je što sličnija sunčevoj svetlosti doprineće da vaš prostor izgleda što prirodnije!

Uklonite predmete koji se sijaju

Ukoliko ste ovu sezonu dočekali sa sjajnim elementima u kuhinji, krajnje je vreme da ih eliminišete. Hromirane ručke su veoma zastareli trend, a isto je i sa hromiranim trakama kojima su se nekada završavale radne ploče. Sjajne slavine takođe su zastareli izbor, te birajte konkretne boje koje se slažu sa ostalim elementima u kuhinji.

Zamenite zavese modernim roletnama

Razmislite o tome da zamenite staromodne zavese modernim i atraktivnim perivim roletnama. Odlučite se za tekstil koji je periv i pogodan za kuhinju jer kroz njega prolazi svetlost. Lako se mogu skinuti i oprati. Napravljene su od tekstila koji sadrži malo vlakana što u velikoj meri olakšava održavanje i sprečava gužvanje.

Šta promeniti u kuhinji da bude praktičnija?

Na pitanje šta promeniti u kuhinji kako bi ona postala funkcionalnija, jedan od ogovora je promena organizacije unutrašnjosti polica i fioka. Haotične fioke oduzimaju nam mnogo vremena i unose stres u kuvanje. Zbog toga je najbolje kupiti ili napraviti pregrade pomoću kojih će unutrašnje površine biti dobro organizovane.

Osmislite kutak za kućne ljubimce

Budući da mnogo ljudi živi sa svojim životinjskim prijateljima, trebalo bi misliti i na njih prilikom renoviranja kuhinje. Kako biste izbegli nered dobro je nabaviti skrivene hranilice. Postoje mnogi kuhinjski elementi namenjeni vašem ljubimcu na koje možete obratiti pažnju. Ukoliko kupite hranilicu koja se može zalepiti za pod ili lajsnu, sprečićete da je vaš  ljubimac izvrne i prospe hranu i vodu. Osim toga, možete se i sami spotaći i prosuti sadržaj činije. Zapamtite da je mnogo bolje sprečiti ovakve situacije!

Šta promeniti u kuhinji kako bismo stvorili ekološki prihvatljivo okruženje?

Eliminisanjem plastike stvorićete ekološki prihvatljivo okruženje za život. Plastične fioke i kutije u kojima inače odlažete povrće možete zameniti drvenim korpama koje su i ekološke i dekorativne.

Reciklaža u kuhinji

Veoma je moguće postići reciklažni centar u kuhinji ali bez gubitka estetike. Ako nemate fioku za reciklažu, danas postoje veoma simpatične kante mnogih proizvođača koje olakšavaju reciklažu. Dostupne su u različitim veličinama i veoma su dekorativne.

Udahnite vašoj kuhinji puno života biljkama!

Kutak sa aromatičnim biljkama sa sobom će doneti svežinu i život vašoj kuhinji. Biljke doprinose estetici prostorije i lepo ih je videti. Osim toga, aromatizovaće vašu prostriju prirodno.

Nadamo se da ste pronašli odgovor na pitanje šta promeniti u kuhinji kako bi ona postala modernija i praktičnija. Ove sitnice pomoći će vam da date potpuno novi izgled svojoj kuhinji i da iznova uživate u njoj.


Jovana Jevtić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus