Saveti za otvorenu kuhinju: Besprekoran dizajn koji ne narušava estetiku dnevne sobe

by | December 7, 2023
Saveti za otvorenu kuhinju: Besprekoran dizajn koji ne narušava estetiku dnevne sobe

Odlučili ste se za otvorenu kuhinju uprkos nedostacima koje može nositi. Kako biste postigli harmoniju između kuhinje i dnevnog boravka, evo nekoliko saveta o tome šta treba i šta ne treba raditi pri projektovanju.

Saveti za otvorenu kuhinju: Funkcionalno ali i lepo

Izaberite ‘luksuzne’ završne obrade

Dnevni boravak zaslužuje posebnu pažnju u dekoraciji, pa birajte pažljive završne obrade koje izgledaju luksuzno i elegantno, stvarajući sklad sa prostorom. Ova kuhinja dizajnirana je od strane Saitra.

Održavajte kontinuitet podova

Korišćenje istog poda od dnevnog boravka do kuhinje stvara osećaj jedinstva. Ovo olakšava postizanje jedinstvenog dekorativnog stila u nameštaju. Odaberite podni materijal koji je otporan na mrlje i lako se održava. Projekat od Jacobs-Yaniv Architects.

Saveti za otvorenu kuhinju: Staklene panele, pregrade i vrata

Stakleni paneli pružaju osećaj kontinuiteta, delimitacije prostora bez potpunog zatvaranja, omogućavaju prolaz svetlosti, ali i zatvaranje kuhinje kada je potrebno. Ne bojte se zatvarati kuhinju staklenim ogradama, posebno ako postoje trenuci kada želite zadržati miris i buku unutar kuhinje. Projekat od strane CJR Cocinas sa Santos nameštajem.

Integrišite aparate

U otvorenoj kuhinji, osećaj vizuelnog reda je važan. Integracija većine aparata u nameštaj doprinosi čišćenju linija i pravilnoj organizaciji radne površine. Kuhinja dizajnirana od strane NOTO Architects.

Originalni dizajn

Otvorena kuhinja omogućava raznolike dizajnerske pristupe. Ostrva i šankovi su konvencionalni elementi, ali razmislite i o linearnim dizajnima sa stolom za obedovanje, visokim modulima koji delimitiraju prostor i služe kao nosač televizora. Imajte maštovite pristupe dizajnu. Kuhinja dizajnirana od strane ABrito Architects.

Nemojte zanemariti osvetljenje

Osvetljenje mora biti prilagođeno dnevnom boravku, stvarajući kontinuitet i prijatnu atmosferu, ali istovremeno pružajući adekvatno osvetljenje za radne trenutke. Imajte ambijentalna svetla dok koristite dnevni boravak, s tim da temperatura ili boja svetlosti bude ista. Projekat od strane ZAVAN Studio.

Uključite detalje na podu 

Iako smo govorili o kontinuitetu podova između dnevnog boravka i kuhinje, razmislite o dodavanju detalja poput keramičkih pločica u radnom delu, okvira oko ostrva ili inlajda koji delimitiraju područja. Predlog firme Porcelanosa.

Proučite najnovije napretke u sistemima za ventilaciju

U otvorenoj kuhinji, snaga, buka i efikasnost ventilacionih sistema su ključni. Kvalitetan sistem osigurava ispravno funkcionisanje i estetski doprinos. Proučite dizajnirane i podizne ventilatore, kao i ploče sa ugrađenim izduvavanjem. Predlog Banana Home Agency.

Sledite ove smernice i stvorite otvorenu kuhinju koja će se savršeno uklopiti sa dnevnim boravkom, pružajući funkcionalnost i estetiku u jednom.

Borjana Božić

TheItern/gettyimages