Renovirao sam kuhinju pre dve godine i ovo su stvari koje su ispale pogrešno

by | May 20, 2024
Renovirao sam kuhinju pre dve godine i ovo su stvari koje su ispale pogrešno

Pre dve godine, završio sam preuređenje naše kuhinje u staroj kući koju smo kupili nešto više od šest meseci ranije.

Renovirao sam kuhinju, ali ovde sam pogrešio

Bio je to značajan trenutak, prva soba koja je završena nakon što smo raskomadali naš prelepi novi dom, postavili nove žice i grejanje u svaku sobu, ažurirajući ono što nije dodirnuto od 1970-ih.

Ali dve godine kasnije, postoje neke stvari koje bih sada uradio drugačije, dok sam gledao kako se nove kuhinjske ideje razvijaju na međunarodnoj dizajnerskoj sceni. I neke stvari bih zadržao tačno onakve kakve jesu i preporučio bih svima koji započnu preuređenje kuhinje.

Za čime žalim u preuređenju moje kuhinje?

Trendovi u kuhinji se kreću brže nego što mislite – brže nego što mi ažuriramo naše kuhinje. A opasnost posla je da, iako se ništa u mojoj kuhinji ne čini zastarelo, još uvek sam pod uticajem intervjua koje sam vodio sa dizajnerima od tada i video neke nove ideje na sajmovima dizajna koje bih uključio da ga instaliram danas.

Promeni bih oblik ostrva za kuhinju

Teško je poverovati da su pre samo dve godine sva kuhinjska ostrva bila kvadratna. Tada je italijanski brend Cesar lansirao Tangram i imao sam trenutak za sijalicu – ostrva mogu biti bilo kog oblika koji želite. U stvari, zakrivljene ivice nisu bile samo lepše, već su se osećale privlačnije i prijateljskije. Kao što je okrugli trpezarijski sto inkluzivniji od pravougaonog, što stvara hijerarhiju u kojoj neko mora da postane glava.

„Dodavanje krivine u komad kao što je kuhinjsko ostrvo razbija oštre ugaone linije u prostoru“, kaže dizajner enterijera iz Toronta Ešli Montgomeri, koja je osmislila ovu kuhinju, iznad, sa zaobljenom ivicom. „Donosi mekoću, ali i neočekivan dodir. Takođe daje priliku da se dodaju otvorene police za izlaganje činija od kamena i specijalnih ukrasnih komada. To je zaista nešto što pokušavamo da implementiramo ako prostor dozvoljava!”

Nedostatak skladišta staklenog posuđa

Pogledajte kako je lepa moja kuhinja kada je obučena za Božić! Te otvorene kuhinjske police sa svojim vešto kuriranim teglama sa sastojcima (koje, da, zaista koristim) izgledaju dobro tokom cele godine.

Ali! Koliko god volim umetnost izlaganja, verovatno je trebalo da postavim kuhinjske ormariće ovde da bih smestio stakleno posuđe, predmet za koji izgleda nisam našao mesta i tako živim, dosadno, u ormariću u susednoj trpezariji.

Naravno, mogao bih da zamenim tegle staklenim posuđem, ali problem je što sam godinama nakupio čaše i usput ih razbio i sada su nefotogeni asortiman koji ne želim nužno kao prve stvar koju ljudi vide. Sledeći put? Orman okačen na zid bio bi bolja opklada za način na koji živim.

 

Borjana Božić

YKvision/gettyimages