Uvek čista i uredna: Organizacija kuhinje koja sve čini lakšim

by | October 21, 2023
Uvek čista i uredna: Organizacija kuhinje koja sve čini lakši

Ukoliko se kretanje po vašoj kuhinji čini kao traganje za blagom, vreme je da je organizujete. Nered i haos u kuhinji mogu izazvati frustraciju i otežati pronalaženje motivacije za kuvanje.

Pronalaženje odgovarajućeg sistema organizacije za vaš prostor i potrebe može zahtevati malo vremena, ali kada završite, provođenje vremena u kuhinji će biti mnogo prijatnije. Naravno, većina nas u kuhinji radi mnogo više od samo pripreme hrane, a svaka porodica se razlikuje po svojim navikama. Međutim, postoje neka proverena pravila koja se mogu primeniti na svaki prostor.

Organizacija kuhinje koja olakšava život: Saveti za urednost i funkcionalnost

Pre nego što se odmah bacite na posao, razmislite o tome kako vi i vaša porodica koristite kuhinju. Koje je najčešće korišćeno mesto u kuhinji? Da li stvara gužvu kada su tu i drugi? Da li postoje problematična područja koja vas redovno muče?
Organizacija kuhinje: Korak po korak

Članak se nastavlja posle reklama

1. Ispraznite i očistite

Kada je reč o organizaciji preporuka je da prvo ispraznite sve kako biste znali sa čime raspolažete. Ovaj savet važi bez obzira da li organizujete samo jednu zonu ili celu kuhinju. Jednom kada su vaši ormarići, police i fioke prazni, temeljno ih očistite tako što ćete obrisati prosute tečnosti i mrvice, očistiti prašinu sa polica.

2. Sortirajte, bacite, reciklirajte i donirajte

Sada kada su vam svi kuhinjski predmeti ispred vas, vreme je da odlučite šta treba da bude odloženo i šta treba samo odbaciti. Približite kantu za smeće i pripremite četiri kontejnera – kao što su kartonske kutije, plastične posude ili korpe za veš – kako biste predmete sortirali u različite kategorije. Obeležite ih kao “Zadržati”, “Reciklirati”, “Donirati” i “Vratiti na pravo mesto”.

Pažljivo razmotrite male aparate – posebno one specijalne predmete poput pekare za hleb, mašine za pravljenje sladoleda ili pekača za vafl. Kada ste ih poslednji put koristili?

Članak se nastavlja posle reklama

3. Organizacija kuhinje: Razmislite o rasporedu

Prilikom organizacije, rasporedite predmete na strategijski način. Postavite tanjire i čaše koje svakodnevno koristite blizu mašine za pranje posuđa radi lakšeg ispraznog posuđa. Kreirajte zone u skladu sa vašim rutinama, na primer, napravite kafe kutak gde će biti smešteni filteri, šolje i kafa blizu aparata za kafu. Držite predmete tamo gde se koriste, na primer, kuhinjske krpe blizu sudopera, a šerpe i tiganje blizu šporeta. Iskoristite gornje fioke i police za predmete koje najčešće koristite.


Borjana Božić

FollowTheFlow