Kvalitetno posuđe – pola kulinarskog umeća

by | June 11, 2014
Šerpe

U našem izlogu pronaći ćete sve što je, osim dobre volje, potrebno za pripremanje ukusnih jela i poslastica.

Šerpe slika 1

Šerpe slika 1a

Članak se nastavlja posle reklama

Emajlirano posuđe dobro prenosi toplotu, štedi energiju tokom pripremanja hrane, lako se pere i jednostavno održava.

Šerpe slika 2

Šerpe slika 2a

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi što duže zadržalo funkciju i lep izgled, posuđu je potrebna i nega, pa stoga preporučujemo da se pre prve upotrebe posuđe opere toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa, dobro ispere, a potom osuši.

Šerpe slika 3

Članak se nastavlja posle reklama

Šerpe slika 3a

Za čišćenje emajliranih površina izbegavajte abrazivna sredstva koja sadrže kvarcni pesak, a treba izbegavati i čišćenje agresivnim hemikalijama kao što su visokokoncentrovani rastvori sode ili kiselina.

Članak se nastavlja posle reklama

Šerpe slika 4

Teflonizirano posuđe nelepljivo je (non-stick), odnosno nema prianjanja ni zagorevanja hrane, za pripremu u njemu potrebna je minimalna količina masti i ulja, a lako se održava.

Članak se nastavlja posle reklama

Da biste posuđe koristili dugo, neophodno je pridržavati se sledećeg: pre prve upotrebe teflonizirane posude oprati, osušiti, pa onda unutrašnju stranu posude premazati tankim slojem masti ili ulja.

Šerpe slika 5

Izbegavati zagrevanje posude na visokoj temperaturi, a ukoliko je nju neophodno dostići, posudu treba postepeno zagrevati. Da bi teflonizirani premaz duže trajao, koristite drveni ili plastični pribor za mešanje hrane.

Članak se nastavlja posle reklama

Nikada ne secite hranu u tefloniziranoj posudi i izbegavajte ribanje oštrim predmetima i abrazivnim sredstvima za čišćenje.

Šerpe slika 6

Šerpe slika 6a

Članak se nastavlja posle reklama

Inox posuđe izrađeno je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, pa može da se kaže da je dugotrajno i praktično neuništivo. Održavanje inox posuda veoma je jednostavno.

Šerpe slika 7

Ukoliko dođe do zagorevanja, u posudu je dovoljno sipati malo tople vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta ili prokuvati.

Članak se nastavlja posle reklama

Šerpe slika 8

Šerpe slika 8a

Zagoreli sadržaj sam će se odlepiti posle čega je dovoljno posudu oprati sunđerom i uobičajenim sredstvom za pranje posuđa.

Članak se nastavlja posle reklama

Šerpe slika 10

Šerpe slika 10a

Ukoliko je vaša posuda sa termokontrolorom, više nemate potrebu da otvarate posude i da stalno proveravate proces pripremanja hrane.

Šerpe slika 9

Šerpe slika 9a

Dovoljno je samo da očitate temperaturu sa termokontrolora i da tako kontrolišete proces pripremanja hrane.

Foto: Mladen Sekulić