Kvalitetno posuđe – pola kulinarskog umeća
U našem izlogu pronaći ćete sve što je, osim dobre volje, potrebno za pripremanje ukusnih jela i poslastica.
Emajlirano posuđe dobro prenosi toplotu, štedi energiju tokom pripremanja hrane, lako se pere i jednostavno održava.
Da bi što duže zadržalo funkciju i lep izgled, posuđu je potrebna i nega, pa stoga preporučujemo da se pre prve upotrebe posuđe opere toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa, dobro ispere, a potom osuši.
Za čišćenje emajliranih površina izbegavajte abrazivna sredstva koja sadrže kvarcni pesak, a treba izbegavati i čišćenje agresivnim hemikalijama kao što su visokokoncentrovani rastvori sode ili kiselina.
Teflonizirano posuđe nelepljivo je (non-stick), odnosno nema prianjanja ni zagorevanja hrane, za pripremu u njemu potrebna je minimalna količina masti i ulja, a lako se održava.
Da biste posuđe koristili dugo, neophodno je pridržavati se sledećeg: pre prve upotrebe teflonizirane posude oprati, osušiti, pa onda unutrašnju stranu posude premazati tankim slojem masti ili ulja.
Izbegavati zagrevanje posude na visokoj temperaturi, a ukoliko je nju neophodno dostići, posudu treba postepeno zagrevati. Da bi teflonizirani premaz duže trajao, koristite drveni ili plastični pribor za mešanje hrane.
Nikada ne secite hranu u tefloniziranoj posudi i izbegavajte ribanje oštrim predmetima i abrazivnim sredstvima za čišćenje.
Inox posuđe izrađeno je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, pa može da se kaže da je dugotrajno i praktično neuništivo. Održavanje inox posuda veoma je jednostavno.
Ukoliko dođe do zagorevanja, u posudu je dovoljno sipati malo tople vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta ili prokuvati.
Zagoreli sadržaj sam će se odlepiti posle čega je dovoljno posudu oprati sunđerom i uobičajenim sredstvom za pranje posuđa.
Ukoliko je vaša posuda sa termokontrolorom, više nemate potrebu da otvarate posude i da stalno proveravate proces pripremanja hrane.
Dovoljno je samo da očitate temperaturu sa termokontrolora i da tako kontrolišete proces pripremanja hrane.
Foto: Mladen Sekulić
Dragana Petrović, rođena 1990. godine u Nišu, je istaknuta diplomantkinja Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, sa fokusom na urbanizam i dizajn enterijera. Od ranih dana karijere u 2014, Dragana je razvijala svoje veštine u prestižnim arhitektonskim studijima, specijalizujući se za kreiranje inovativnih i funkcionalnih životnih prostora koji odražavaju savremene trendove i potrebe. Njena stručnost je dodatno obogaćena radom kao freelance konsultant za enterijer, gde je stekla reputaciju za detaljno osmišljavanje prostora sa naglaskom na održivost i estetiku.