Kako organizovati malu kuhinju: Saveti za maksimalno iskorišćen prostor

by | October 23, 2023
Kako organizovati malu kuhinju: Saveti za maksimalno iskorišćen prostor

Nemojte se obeshrabriti zbog ograničenog prostora koji vam nudi vaša mala kuhinja – postoji mnogo načina kako je možete optimizovati i iskoristiti svaki centimetar.

Kako organizovati malu kuhinju: Saveti koji će vam olakšati korišćenje

Kompaktni kućni aparati, nameštaj koji štedi prostor, pametni dodaci – vaša kuhinja može imati sve što je potrebno da bude funkcionalna, čak i ako je mala!

Opremanje i organizacija male kuhinje može brzo postati noćna mora ako ne prihvatimo činjenicu da su naši izbori ograničeni i da ćemo morati biti posebno domišljati kako bismo napravili ultra funkcionalan prostor. Jeste li spremni za ovu ideju? Onda je vreme za akciju! Koje su osnovne komponente u maloj opremljenoj kuhinji? Koji kuhinjski uređaji su najbolji za malu kuhinju? Kako organizovati veoma malu kuhinju? Kako urediti kuhinju od 5 kvadratnih metara?

Članak se nastavlja posle reklama

Odaberite kompaktne kućne aparate

Nema tajne – kako ne biste preopteretili svoju malu kuhinju, morate izabrati osnovne uređaje u smanjenim formatima. Mali frižider, mini mašina za pranje sudova sa jednom fiokom, ugradna mikrotalasna kombinovana rerna… Postoji mnogo rešenja koja štede prostor, i kompaktni kućanski aparati se lako mogu naći, budite sigurni!

Ako uvek morate biti inventivni kako biste pravilno organizovali kuhinju, to je još izraženije kada je prostor ograničen! Stoga ćemo tražiti nameštaj koji će biti nenametljiv u našoj uskoj kuhinji kada se ne koristi, kao što je stol na preklop uz stolice koje se mogu slagati ili stolice koje se sklapaju, ili čak kolica na točkovima koja se lako mogu pomeriti prema našim potrebama.

Članak se nastavlja posle reklama

Isto važi i za dodatke, koji brzo mogu zatrpavati naše kuhinjske elemente za odlaganje: preferiraćemo one koje brzo zaboravljamo, kao što su sklopivi cediljka za salatu ili rolna za sušenje sudova, što je veoma praktično.

Članak se nastavlja posle reklama

Optimizujte prostor za skladištenje

Naravno, nameštaj u vašoj maloj kuhinji neće vam pružiti toliko prostora koliko biste želeli, ali ako iskoristite sve što vam može ponuditi, možete dobiti nekoliko kvadratnih centimetara, što je uvek dobrodošlo. Stoga ćemo postaviti visoki nameštaj do plafona kako ne bismo gubili dragoceni prostor. Čuvaćemo uređaje koje ne koristimo svakodnevno na visokim policama.

Iskoristićemo svaki ugao naše skučene kuhinje postavljanjem uglovnih elemenata kako bismo iskoristili punu dubinu prostora i čak, ako je moguće, koristili kuhinjski plakar kao ultra praktične fioke.

Članak se nastavlja posle reklama

Unutar ormara i fioke, optimizovaćemo površinu za skladištenje postavljanjem držača za poklopce, držača za pribor za jelo, kuka za čaše, kako bi sve bilo uredno i lako dostupno, i postavićemo male police za organizaciju i štednju prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako organizovati malu kuhinju: Oslobodite radnu površinu

Budite praktični, oslobodite radni prostor od nereda koji vam smeta da iskoristite svoju malu kuhinju. To možete postići na jednostavan način, na primer, postavljanjem držača za kuhinjske alatke i ostale dodatke na držač za kuhinjske krpe, ili postavljanjem polica za začine. Sigurno ćete želeti da kuvate mnogo više!


Borjana Božić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus