Da li je friteza na vruć vadzuh toksična?

by | June 9, 2023
friteza na vruć vadzuh

Ako ste viđali sadržaj na TikTok-u gde se navodi da je friteza na vruć vazduh toksična, sigurno ste zabrinuti za svoje zdravlje. Otkrivamo da li je to zaista istina i kako da budete sigurni.

Da li je friteza na vruć vadzuh toksična?

Najveća briga oko kuhinjskog posuđa za koji se ne lepi hrana vezuje se za PTFE, PFOA, PFOS i BPA. Manje stručno rečeno, ovo su materijali poput teflona, koje svi imamo u svom domu.

Kada se zagreju, ovi materijali mogu da ispuštaju hemikalije u vazduh i hranu, posebno ako je vaša friteza izgrebana ili oštećena. Jednom kada ove hemikalije uđu u vašu hranu i organizam, mogu ometati rad hormona. Stručnjaci navode da postoji veza sa slabijim razvojem i reproduktivnim problemima.

Međutim, ovo je problem samo ako je friteza na vruć vazduh oštećena. To ne znači da ne treba da se koriste (ipak nam olakšavaju kuvanje), već se jednostavno savetuje da se izbegava korišćenje friteza koja je izgrebana.

Oštećeni nelepljivi zaštitni sloj u fritezi može izazvati oslobađanje toksina u vazduh i hranu. Ukratko, ako su vaše friteze na vruć vazduh u dobrom stanju i ako se koriste prema uputstvima proizvođača, ne bi trebalo biti problema. Postoji veliki broj naučnih radova iz Nacionalnog instituta za zdravlje koji pokazuju da postoje ograničeni dokazi da će izlaganje ovim hemikalijama kroz posuđe za kuvanje imati štetne posledice po zdravlje.

Ako ste zaista zabrinuti za nelepljive materijale, možete potražiti model friteze na vruć vazduh od drugih materijala, poput keramike i nerđajućeg čelika.

Friteza na vruć vazuh: Pravilno održavanje

Da biste sprečili oštećenja, budite što je moguće nežniji kada koristite svoju fritezu na vruć vazduh. Koristite drveni ili silikonski pribor i budite oprezni sa  grubim sunđerima ili krpama. Operite ih nežno toplom vodom i detrdžentom ili je prepustite mašini za pranje posuđa i neće biti problema.


Miljana Momirović

yulka3ice/GettyImagesPlus