Boje za kuhinju: Ovih 6 nijansi treba da izbegavate!

by | February 9, 2023
Boje za kuhinju

U kuhinji nastaje magija sa primamljivim mirisima i ukusima za celu porodicu. Da bi se osećali prijatno i inspirisano, ove boje za kuhinju treba da izbegavate.

Ove boje za kuhinju treba da izbegavate

Jarkocrvena podstiče apetit

Crvena je boja rata, ljubavi, strasti i romantike. Ljudi je često povezuju i sa krvlju i vatrom, pa je veoma hrabro izabrati je za kuhinju. Prema psihologiji, jarkocrvena može izazvati osećaj za nadolazeću opasnost, jer se obično koristi za znakove upozorenja. U industriji brze hrane, crvena se koristi u mnogim reklamama jer podstiče vaš apetit. Međutim, ako se odlučite za crvenu boju u svojoj kuhinji, zamislite da ste stalno gladni?

Svetložuta boja za kuhinju je veliko ne

Svetložuta je divna i radosna boja. Na toliko srećnih stvari nas podseća kao što su leto, sunce i optimizam. Ovo je boja koja nas čini energičnim i daje nam srećne misli. Ali ipak žuta može biti veoma ometajuća. Često može da sakrije prelepe kuhinjske aranžmane, vaš novi pult za koji ste proveli toliko sati birajući ga, vaše savršeno organizovane šoljice za čaj i drugo. Takođe, ako već imate puno prirodnog svetla u ovoj prostoriji, žuta će dodati toplotu i izazvaće vam osećaj da se ne peku samo vaši mafini, već i vi!

Boje za kuhinju koje nisu dobar izbor: tamnozelena

To je boja koju povezujemo sa povrćem i zelenilom i ona promoviše zdrav način života. Zašto je onda tamnozelena u kategoriji boja koju bi trebalo da preskočimo? Jer, koliko god da je lepa, može dovesti do depresivnih misli. Drugi razlog je taj što stvara senke koje nas mogu sprečiti da vidimo šta radimo. Zamislite ako ne vidite kuda ide nož… to može biti veoma opasno!

Zašto treba da izbegavate bele zidove u kuhinji?

Bela je uvek u modi. Možete je kombinovati sa svim drugim bojama, elegantna je i čista. Ali su zidovi potpuno beli, to vam može dati osećaj kao da ste u bolnici. Klinička, neprijateljska, hladna – to su reči kojima ne želite da se opisuje vaša kuhinja. Glavni problem ovde je što je bele zidove veoma teško održavati. A ko želi da provede mnogo sati čisteći svaki put ili brinući o najmanjoj mrlji? Možda ako kombinujete belo sa pravim bojama, možete postići urednu i mirnu atmosferu.

Loše boje za kuhinju: braon

Smeđa je zemljana boja koja se može definisati kao boja stabilnosti, pouzdanosti i udobnosti. Obično može učiniti da se osećate kao da ste u svojoj zoni komfora, može vas dovesti do srećnih, toplih misli, međutim, to je tamna boja. Ovo stvara osećaj manjeg prostora i niko ne želi da njihova kuhinja izgleda manje nego što jeste. Ovo može imati veliki uticaj i na vaše mentalno zdravlje. Takođe, neki stručnjaci kažu da može smanjiti apetit, jer može dovesti do povezanosti sa zagorelom hranom.

Sive i crne boje za kuhinju – zašto ne?

Tamnosiva je boja koja u poslednjih nekoliko godina dobija veliku popularnost među dizajnerima. Čak je i glavna boja 2022. godine za zidove u kuhinji. Ali kada želimo da se odlučimo za tamnije nijanse, treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Tamne nijanse su povezane sa depresivnim mislima, osećanjem izolacije i lošim raspoloženjem. Ova boja, poput braon i tamne boje, stvara osećaj manjeg prostora. Sve u svemu, crna i siva su vrlo dosadne boje.

Možda su ovo jedne od vaših najdražih boja i najradije biste pojurili i okrečili zidove kuhinje u jarkozrvenu ili tamnozelenu ali to nije uvek najbolja ideja.


Miljana Momirović

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus