10 najčešćih grešaka u dizajnu kuhinje

by | October 16, 2022

Promišljen dizajn može od kuhinje da stvori prostoriju koja je primer stila. Sa druge strane, skloni smo greškama koje pojeftinjuju enterijer i čine ga nezgrapnim. Evo koje su to greške:

 

Foto tapeta ili veliki print

Takav potez periodično ulazi u modu, ali se ne zadržava dugo, tako da će ostatak vremena izgledati neprikladno. I skoro nikada nije moguće pravilno uklopiti sve ove pejzažne motive u specifičnosti kuhinje. A ako zaista želite da napravite odgovarajući akcenat – koristite poster ili sliku, teksture i kombinacije boja.

Roletne

Takva odluka ćedelovati ok samo prvih par nedelja, a onda će se pretvoriti u fijasko. Čađ i mast se s entuzijazmom talože na lamelama. Svaka ploča će postati izvor šokantnih mirisa kojih se veoma teško otarasiti. Racionalno rešenje – lagane zavese i ništa više.

Zavese sa lambrekinima

Jedan od najsigurnijih načina da uništite najmoderniji dizajn jeste da ga ugušite masivnom zavesom. Ovo je kuhinja, a ne pozorište ili koncertna sala. Elegantna rešenja za ovo pitanje odavno su izmišljena, na primer, rimska zavesa, koja je i vizuelno lakša i prozračnija.

Kuhinjska ugaona 

Ovaj luksuzni predmet iz sumraka prošlog veka danas je siguran marker neukusa. Odmah zamenite ugaonu klupu trpezarijskim stolicama koje se uklapaju sa ostatkom dizajna.

Elementi sa nožicama

Ovo vam se možda čini kao praktično rešenje, ali ono se smatra prilično nedopustivim sa stanovišta enterijera. Ako već imate ovakvu kuhinju, onda popunitie prazninu fiokama usklađenim sa bojom kuhinje.

Vidljiv aspirator

Ovaj detalj lako pretvara vašu kuhinju u ogranak industrijske zone. Uz to, ovu cev je prilično teško očistiti, pa je najbolje rešenje sakriti je.

Mašina za pranje veša

Koliko god da vam je stan mali zapamtite: mašini za pranje veša je mesto, eventualno, u kupatilu, nikako u kuhinji. Ako baš nemate mesta u kupatilu osmislite mesto negde na relaciji: kupatilo – hodnik- balkon.

Magneti na frižideru

Možda mislite da je ovo odličan način da dodate sjaj besprekornom enterijeru. U ovome nema poleta – to je jezivi haos. Ako su vam magneti tako dragi, za njih se pravi posebna magnetna tabla ili ukrašeni deo zida.

Produžni kablovi

Još jedan način da poružnite svoju kuhinju. Da, struja u kuhinji je veoma neophodna, ali treba razmisliti o ovome još u fazi projektovanja ili renoviranja.

Fototapeti 

Da, postojala je takva moda, ali pre 10 godina. Ali, ona je sada nestala i ne treba je prizivati.

Vanit Jantrha/GettyImagesPlus