ZIMSKA NEGA ORHIDEJA

by | January 9, 2022

Orhideje su odavno siimbol lepote i gracioznosti. Potiču iz istočne i južne Azije, iz predela Kine, Himalaja, Australije, Filipina. Postoji preko 28.000 vrsta, neke od njih možete naći u gotovo svakoj cvećari, a neke su veoma retke i zbog toga skupocene. Ovim nežnim cvetovima potrebna je odgovarajuća nega i posvećenost.

Većina orhideja toplih krajeva koje gajimo kao sobne ukrasne biljke su epifite (grč. epi – na i phyton – biljka). U prirodi se nastanjuju na granama drveća, ali nisu paraziti, jer ne uzimaju hranu od drveća, pre bismo ih mogli nazvati “podstanarimakoji koriste drvo za sopstveni rast. Mineralne materije rastvorene u kišnici uzimaju sopstvenim vazdušnim korenom, kojim se i pričvršćuju za koru drveta. Ovi koreni su zelenkasti, jer se u njima odvija fotosinteza, podjednako kao i u listovima. Naime, u prirodnom staništu orhideja, u šumama tropske zone, svetlost je intenzivna, ali do orhideja dolazi veoma redukovana, filtrirana listovima drveća, tako da je neophodno da koren pomogne u procesu fotosinteze.

Nega

U tropskim šumama ima puno svetlosti, ali sunčevi zraci nikada direktno ne dospevaju do orhideja. I u kućnim uslovima im treba obezbediti dosta difuzne svetlosti. Dobra pozicija bi bila u blizini prozora sa zavesom ili iza drugih biljka koje su direktno izložene suncu. Najčešća greška koja se napravi prilikom unosa orhideja u kuću jeste da se odmah nađe ukrasna posuda u koju se stavlja plastična providna u kojoj je biljka kupljena. Plastična posuda kroz koju se providi koren izgleda da nikom nije dekorativna. Ali time se načini ozbiljna greška, jer se sprečava da koren dođe do svetlosti. Ako ipak želimo da pokrijemo plastičnu posudu sa korenom, treba da koristimo materijale koji propuštaju svetlost.

Temperatura između 25° i 34°C je idealna za rast većine gajenih orhideja. Dok ostale saksijske biljke tokom zime treba držati u relativno hladnoj sobi, orhidejama je i preko zime potrebna topla prostorija sa dosta vazdušne vlage, kao što su kupatilo ili kuhinja. Ne treba ih stavljati blizu izvora toplote, na pozicije sa promajom ili hladnim vazdušnim strujama, čak i ako su kratkotrajne, kao što je prostor u blizini ulaznih vrata ili prozora.

Treći osnovni uslov za održavanje orhideje u savršenom zdravlju je vlažnost. U tropskim predelima gde se orhideje prirodno razvijaju, vlažnost je uvek vrlo visoka. Epifitne orhideje, od kojih su nastali gotovo svi gajeni hibridi, apsorbuju vlagu kroz lišće i vazdušno korenje. Zato vlažnost vazduha nikad ne sme pasti ispod 50%. Optimalne vrednosti se mogu naći u kuhinji ili kupatilu. Osim vazdušne vlage, koren orhideje mora da ima i vlažan supstrat. S obzirom na temperaturu kuće i nedostatak vazdušne vlage kakva je u tropskim predelima, korisno je da se svake dve do tri nedelje posuda sa orhidejom uroni u vodu i ostavi pola sata na sobnoj temperaturi. Potom treba pustiti da se suvišna voda dobro ocedi. U međuvremenu je dovoljno prskalicom orošavati površinski deo podloge i biljku svakih dva ili tri dana odstajalom vodom iz vodovoda. Treba paziti da se prska samo lišće, stablo i koren, ali ne cvetovi.

PrihranjivanjePrihranjivanje je neophodna mera nege orhideja, budući da supstrati za gajenje sadrže malo hranljivih materija. Zato je najbolje koristiti specijalna tečna đubriva za orhideje.

gettyimages

Tags: