Vrste bazena

by | April 15, 2013
Betonski bazen

Ako planirate ugradnju bazena u sopstvnom dvorištu, imajte na umu da postoji više vrsta bazena, a razlikuju se po načinu ugradnje i vrsti upotrebljenog materijala.

Betonski bazeni

Betonski bazeni su najkvalitetniji, ali i najskuplji. Izvođenje betonskih bazena zahteva mnogo vremena (oplata, betoniranje, vreme potrebno da beton postigne svoju čvrstoću, izvođenje hidroizolacije, oblaganje…). Standardno su obloženi keramičkim pločicama ili premazani posebnom bojom za bazene.

Montažni bazen

Montažni bazeni

Montažni bazeni mogu da budu slobodnostojeći (moguće ih je postaviti i po sistemu „uradi sam“) i ugradni, sa bazenskom opremom (za njihovu ugradnju je potrebna stručna pomoć).

Slobodnostojeći bazeni po principu „uradi sam“ sastavljeni su od limenih ploča i unutrašnje obloge od PVC folije. Montažne bazene možete postaviti na travnatu, peščanu ili betonsku podlogu. U kompletu se nalaze i filter za vodu i lestvice.

Poliesterski bazen

Poliesterski bazeni izrađeni su od veštačkih masa, neobičnog su oblika i zaobljenih uglova. Bazeni od poliestera najčešće nisu nosivi, već zahtevaju izvođenje zidova koji podnose bočno opterećenje vode.

Ne treba ih oblagati, jer su vodonepropusni. Karakterišu ih jednostavna ugradnja i održavanje te dug vek trajanja.
Liner bazen

Liner bazeni

Zidovi liner bazena mogu biti izrađeni od različitih materijala, različitim tehnikama, postavljeni ili izgrađeni na betonskoj podlozi. Drvene konstrukcije, betonski, siporeks, stiropor ili pečeni blokovi, metalni limovi (2 mm) sa nosačima i montažne plastične konstrukcije koje se jednostavno učvršćuju betonom – samo su neka od mogućih rešenja.