Vres – u cvetu kad to druge biljke nisu

by | October 5, 2021

Vres je jedna od retkih biljaka koja cveta i zimi. Ova osobina čini je posebno dragom onima koji vole da su okruženi cvećem tokom cele godine.

Reč je o zimzelenoj biljci koja ima tanke, igličaste listove dugačke oko jedan centimetar koji su gusto raspoređeni na tankim grančicama. Biljka formira žbunić koji može biti polegao i visok svega petnaestak centimetara, ali može narasti i preko metra, pa i više. Na granama se pojavljuju sitni zvonasti cvetovi, sakupljeni u cvastima dugim 5-15 centimetara.

Članak se nastavlja posle reklama

Boje su u rasponu od bele do ljubičaste, a najviše ih ima u različitim nijansama ružičaste. Različite vrste iz roda vresa cvetaju u različito doba. Postoje vrste koje cvetaju zimi kao što su Erica carnea, Erica gracilis i Erica hiemalis. Prolećno cvetanje karakteristično je za Erica australis, a u leto i jesen otvaraju se cvetovi Erica cinerea, Erica terminalni i Erica vagani.

Članak se nastavlja posle reklama

Rod Erica broji oko 860 vrsta, od kojih većina prirodno raste u Južnoj Africi, a manji broj na Mediteranu ili u evropskim četinarskim šumama, na šumskim čistinama ili pustarama. Pripada bogatoj botaničkoj familiji Ericaceae koja broji preko sto pedeset rodova, zajedno sa veoma srodnim rodovima sličnog izgleda – Calluna i Daboecia.

Članak se nastavlja posle reklama

Većini vresova, kao i mnogim drugim predstavnicima ove familije, odgovaraju kisela zemljišta, bilo da su suva peščana staništa ili veoma vlažna i močvarna. U Evropi se sreću na rubovima kiselih četinarskih šuma ili na pustarama sa niskom vegetacijom na močvarnim terenima.

Članak se nastavlja posle reklama

Vresom možemo obogatiti žardinjere na terasi ili cvetne granice u bašti. U ovo doba godine on daje boju i život terasama i vrtovima, čak i ako smo odabrali vrstu koja sada ne cveta, jer je reč o biljci zanimljive teksture listova. Ako joj obezbedimo idealno kiselo tlo i redovno je zalivamo, ova višegodišnja biljka može potrajati godinama u vrtu ili žardinjeri.


Tags: