VESELA GOŠĆA SA TENERIFA

by | February 27, 2022

Cinerarija je zanimljiva biljna vrsta koja svojim cvetovima, sličnim onim kod bele rade, krasi naše domove krajem zime i početkom proleća.

Ističe se veoma pravilnom lisnom rozetom koju krase cvetovi u beloj, ružičastoj, svetlo i tamnoplavoj i crvenoj boji, ali mogu biti i šareni. Listovi su veliki, zeleni, mekani i nareckani, nalik na listove krastavca. S donje strane su sivi i pravi su ukras šarenim cvetovima. Biljka može da dostigne visinu od 40 do 60, i prečnik od 30 do 60 cm. Iako spada u grupu višegodišnjih biljaka, kod nas se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja. Sporo raste, a cveta od januara do kraja aprila.

Razmnožavanje

Pošto se teško razmnožava semenom, najbolje je razmnožavati je u ministakleniku, najbolje pri temperaturi od 15° C. Seme se sitno posipa po površini supstrata, nakon čega se saksija prekriva staklom ili plastičnom folijom. Time se povećava vlažnost koja je neophodna za nicanje. Ukoliko seme sejemo od juna do septembra, cvetanje će biti od decembra do kraja aprila. Površina supstrata mora uvek biti vlažna. Pri temperaturi od 20° C mladi izdanci se javljaju već posle desetak dana. Zemljište koje se koristi za sadnju je klijališna zemlja ili peskovit kompost. Kada mladice izniknu, treba ih pikirati i presaditi još dva do tri puta pre cvetanja.

Adekvatna nega

U jesen biljku treba uneti u hladniju sobu gde se neće smrznuti. Nikako ne podnosi promaju i suv vazduh. Tokom zime joj najviše prija temperatura od oko 5° C, jer bi u hladnijoj propala, a u toplijoj bi uz zalivanje procvetala. Uvek je treba držati na mestu zaklonjenom od sunca, jer joj jako, direktno sunce ne odgovara. Ukoliko stoji na sunčanom prozoru zraci će joj oprljiti listove, smotaće se i osušiti, pa će izgledati uvelo. Nega cinerarije sastoji se, dakle, u zalivanju i povremenom prskanju listova da bi se osvežili. Može se prihranjivati jednom nedeljno veoma blagim rastvorom.

Kao i većinu sobnog bilja, cinerariju napadaju lisne vaši, siva plesan i trulež korena. Ukoliko primetite pojavu bilo koje bolesti, odvojite je od drugih biljaka kako se zaraza ne bi proširila. U slučaju pojave lisnih vaši, biljku tretirajte blagom sapunicom (mešavinom 10 g sapuna i 20 g alkohola na litar vode) ili adekvatnim hemijskim sredstvom. Ako se zbog prevelike vlažnosti zemlje pojavi siva plesan, smanjite zalivanje i uklonite zaražene listove.

Tags: