Prevencija je ključna: Saveti za uzgoj hortenzije

by | June 19, 2023
Prevencija je ključna: Saveti za uzgoj hortenzije

Bez obzira koju vrstu hortenzije uzgajate, postoji duga lista bolesti koje bi ih mogle ugroziti. Bilo da se radi o gljivičnim ili bakterijskim problemima, svi delovi hortenzije mogu biti pogođeni i ne može se ništa učiniti osim ukloniti biljke ako napadne neke bolesti.

Hortenzije: Sve što treba da znate

Hortenzije dolaze u mnogim vrstama i sortama, sa svojim velikim i upadljivim cvetnim glavama koje su veoma popularne među baštovanima. Veoma su raznovrsne, lake za uzgoj i odlična su opcija za senovite oblasti u dvorištu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako uzgajate hortenzije iz ovih i više razloga i želite da saznate više o bolestima hortenzije, oco su najčešće. Ovo uključuje znakove na koje treba obratiti pažnju, šta se može učiniti da se ublaže potencijalni rizici i koji lekovi postoje ako vaše biljke podlegnu nekoj od bolesti.

Kako prepoznati bolesti hortenzije?

Bolesti hortenzije mogu se klasifikovati u dve grupe, gljivične ili bakterijske. Gljivične bolesti su uzrokovane sporama i imaju tendenciju da utiču na cveće i lišće. Spore gljivica se mogu širiti sa biljke na biljku kišom, vetrom, a takođe i baštovanima na njihovim alatima i telima.

Bakterijske bolesti mogu pogoditi većinu tkiva biljke i često se šire insektima ili alatima. Infekcije su često sistemske i nema leka, pa se, nažalost, preporučuje hitno uklanjanje i odlaganje zaraženih biljaka. Nikada nemojte dodavati oboleli biljni materijal u svoj kućni kompost.

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjak za hortenzije takođe preporučuje da je „sanitarija bašte ključna metoda kontrole“ zajedno sa obezbeđivanjem dobre cirkulacije vazduha kroz biljke. Ovo uključuje čišćenje ostataka i opalog lišća zajedno sa „sterilizacijom svih alata i površina dezinfekcionim sredstvima“ kako bi se sprečilo širenje i gljivičnih i bakterijskih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Rđa na hortenzijama

Rđa na hortenzijama može biti uobičajena bolest i gljivični problem koji uspeva u vlažnim uslovima. Znaci rđe su zarđalo-narandžaste ili crvenkasto-braon mrlje na donjoj strani listova, često zajedno sa žutim listovima i defolijacijom. Rđa može oslabiti biljku i sve zaraženo lišće treba ukloniti, a otpalo lišće pokupiti i odložiti. Kao i kod mnogih drugih gljivičnih bolesti, poboljšanje cirkulacije vazduha pravilnim razmakom i rezidbom hortenzije pomaže u borbi protiv rđe.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Hortenzije: Pegavost

Pegavost lišća je još jedna uobičajena gljivična bolest koja može izazvati nepravilne crne mrlje na listovima hortenzije. Listovi tada mogu početi da žute i počnu da opadaju sa biljke. Pegavost na listovima ne samo da umanjuje izgled hortenzije, već i slabi opšte zdravlje biljke. Sve listove zahvaćene mrljama, koje mogu biti od braon do crne boje, potrebno je ukloniti i odložiti.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Mozaik virus

Mozaik virus će prikazati žute šare poput mozaika po celom lišću, a lisne vene takođe mogu biti žute. Lišće takođe može biti iskrivljeno. Ne postoji lek za virusne infekcije kao što je virus mozaika i zaražene biljke treba ukloniti i odložiti. Virus se može preneti preko baštenskih alata, kao i preko insekata, kao što su lisne uši.

Uvek se preporučuje redovno čišćenje baštenskog alata kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti. Takođe, uzmite u obzir prateće tehnike sadnje kada razmišljate o tome šta da posadite sa hortenzijama, ovo može privući korisne predatore i može biti jedan od načina da se rešite lisnih uši i drugih potencijalno problematičnih insekata u dvorištu.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Liudmila Chernetska/gettyimages