U stilu mediteranske bašte

by | October 29, 2014
Mediteranska bašta

Mediteranski vrt je poznat po elementima italijanske romantike, toplini Španije i Grčke. Neretko dekor mediteranske bašte kombinuje odlike formalnog i neformalnog dizajna, koji daju elegantnu impresiju klasičnog evropskog stila i umetnosti.

Mnogi ljudi se dive ovim pejzažima i često ih priželjkuju u svom vrtu. Zbog jednostavnosti dizajna i zahvaljujući lako dostupnim detaljima, nije čudno što je ovaj stil jedan od najpopularnijih.

Nameštaj od kovanog gvožđaKamin uz baštenski nameštaj

Sledeći saveti namenjeni su onima koji bi voleli da imaju ovakvu baštu u svom dvorištu.

Pejzaž Mediterana odlikuje se toplinom i obiljem biljnog rastinja. Jedan od načina da vaša bašta bude poput neke mediteranske jeste da posadite što više lisnatih biljaka. Zidovi bašte mogu da posluže za stvaranje klasične, starinske atmosfere.

Uzgajanje listopadnih i lisnatih biljaka

Materijali koji se koriste u ovakvim baštama su nežnih i svetlih boja, koje izgledaju prirodno.

Prirodni kamen

Prirodni kamen bledih tonova, terakota, cigla trošnog izgleda sa mahovinom odlično mogu dočarati mediteransku atmosferu.

Ove materijale je najbolje koristiti za izradu zidova, ribnjaka i drugih prostora, dok su  šljunak i kamene pločice odlični za staze.

Kamene pločice

Palme su tipično mediteransko drveće, te su obavezne u ovakvom vrtu, pored drugih biljaka poput čempresa, masline, limunovog ili narandžinog drveta.

Drvo masline Drvo limuna

Naravno, za hladnija podneblja prikladnije su druge vrste. Kako biste postigli lisnatiji izgled zasadite lozu, koja može poslužiti kao ograda ili hlad.

Cvetnice će dati bašti klasičan i romantičan izgled, a za to vam mogu poslužiti ruže, lavanda, ruzmarin ili suncokret.

Cvetno dvorište Lavanda

Elemenat vode je veoma bitan u ovakvom vrtu, a on može biti izražen u obliku fontane, malog jezera, ribnjaka, vodopada ili bazena.

Ne treba zaboraviti ni detalje poput statua, raznih posuda i saksija, koje možete postaviti svuda po vrtu.

Fontana u dvorištu

Naravno tu je i baštenski nameštaj koji treba da bude u skladu sa stilom u kojem je vrt uređen.

Izvor: homedecorinteriordesign.com