Travnjak – osnova svakog lepo uređenog dvorišta

by | May 31, 2023
Travnjak – osnova svakog lepo uređenog dvorišta

Negovan travnjak osnova je svakog lepo uređenog dvorišta. On je okvir za cvetne leje, ukrasno žbunje i stabla drveća. Da bi bio dekorativan, važno je da se pravilno neguje.

Lep travnjak znači i lepo dvorište

Postoji više različitih vrsta travnih biljaka, a izbor odgovarajućih zavisi od klimatskih uslova, kao i od postojećeg zemljišta.

Travnjak ima ogroman uticaj na celokupan utisak o vrtu, a njegov izgled na prvi pogled odaje kako i koliko održavate svoje dvorište. Iz tog razloga, sigurno vam je stalo da on bude što bolji – dobro pokošen, zdrave zelene boje, bez korova i mahovina, praznih mesta i mrlja.

Međutim, ma koliko nege mu pružali, presudu ulogu kako će travnjak izgledati ima pravilan izbor travnih vrsta odabranih za setvu.

Travnjak: Korisni saveti

Najbolje je da se setva odabrane travne smeše ne vrši odmah nakon obrade zemljišta, nego da se sačeka nekoliko nedelja da se zemlja dobro aerizuje i slegne. U međuvremenu se na površini mogu pojaviti korovi iz semena ili delova korena i rizoma koji se nalaze u zemljištu. Tada ih je lako prepoznati i iskoreniti.

Prednje dvorište: 5 živopisnih ideja za lepši doživljaj i prostor

Izbor vrsta za travnjak

Izbor semena travnih vrsta mora se vršiti u skladu sa klimom zastupljenom na našem području. Ne odgovaraju svim travnim vrstama jednaki klimatski uslovi. Generalno, prema zahtevima za toplotom, vrste su podeljene na mikroterme i makroterme.

Njihovo poznavanje znači pravljenje smeše travnih vrsta koje će u datom području dati svoj maksimum. Nijedna vrsta gajena samostalno ne može da obezbedi lep zeleni travni tepih od proleća do jeseni. Zato se travnjaci najčešće formiraju od nekoliko vrsta, kombinacije mikrotermi i makrotermi.

Rosulje imaju prelep fin izgled i gusto pokrivaju tlo, dobro podnose često i nisko košenje, ali da bi bolje izdržale gaženje moraju se mešati sa drugim vrstama poput vijuka i livadarke. Ista kombinacija nekih travnih vrsta može dati površinu različitih karakteristika u zavisnosti od odnosa zastupljenosti pojedinih vrsta u smeši.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”


Borjana Božić

Joanne Dale/gettyimages