Tajne engleskog vrta

by | June 5, 2018
Engleski vrt

Najbolji način da iskoristite malo zelenog prostora je je da ga uredite kao tradicionalni engleski vrt. Biljke u njemu su različite visine, te dobijate puno zelenila na malom prostoru.
Ključ engleskog vrta je napraviti ga tako da izgleda kao da biljke prirodno rastu, nasuprot francuskom – kojeg karakterišu geometrijske forme. U engleskom vrtu sve je dozvoljeno – od drveća, preko žbunova do cveća i lekovitih biljaka, ali neizostavne su engleske ruže!

Ruže engleski vrt

Zahvaljujući jarkim cvetovima, i lakom prilagođavanju podlozi ruže će lako stvoriti romantično utočište u vašoj bašti. Izaberite puzeće, ili žbunaste ruže ili napravite kombinaciju vrsta. Efektnije je da se odlučite za jednu boju cvetova, a u celom vrtu nemojte mešati više od tri boje. Sadite ih blizu ograde ili drveća po kojim bi  mogle slobodno da da se penju i stvore opušten i prirodan ambijent idealan za popodnevni čaj.

POGLEDAJTE I… Sjajne minijaturne bašte za dvorište

Grm ruže

Spontanost vrta postići ćete i pravim izborom drveća, to su najčešće hrast i bor koji se neobično granaju. Ispod njih zasadite žbunaste i puzajuće ruže, a kao podlogu možete se odlučiti za bršljen – brzo se razvija i gusto pokriva tle ili mirisnu lavandu koja je čest izbor za ove baste. Mali predmeti kao što su kofa za zalivanje, saksija u obliku cipele ili stara stolica, neizostavan su deo vrta i baštenske garniture. Pustite da ih prekriju bršljen i lavanda. Postaće tajno blago u vašoj bašti.   

OSTATAK TEKSTA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs


Tags: