Kako se najbolji restoran na svetu brani od turista
Zamislite da vas neko posmatra kroz prozor restorana dok vi uživate u skupoj večeri. Upravo to se gotovo svakodnevno događalo gostima restorana Noma u Kopenhagenu, od kako je nedavno izabran za “najbolji na svetu”.
Naime, na stotine turista koji sebi ne mogu da priušte obrok u restoranu, skuplja se ispred restorana, kako bi zavirilo unutra.
Zbog toga je glavni kuvar i suvlasnik Rene Redžepi angažovao tim danskih arhitekata da naprave vrt koji bi barem malo izolovao goste restorana.
Reč je o aranžmanima vulkanskog kamenja sa Islanda, koji suptilno dele dvorište od visokih prozora.
“Rene Redžepi nije hteo da stavi crveni konopac ispred restorana. Nije želeo da isključi znatiželjnike, nego da stvori tampon zonu oko zgrade”, rekao je jedan od arhitekata koji je radio na projektu Tomas Kok.
Restoran je čuven ne samo po savremenoj nordijskoj kuhinji, nego i po svetskim specijalitetima koji su mu četiri puta u poslednjih pet godina doneli priznanje “najboljeg na svetu”.
Izvor: b92.net
Anja Parandić, rođena 1992. godine u Pančevu, izrasla je u priznatu novinarku i urednicu sa specijalizacijom u polju dizajna enterijera i arhitekture. Njeno obrazovanje u oblasti medijskih studija i komunikacija, stečeno na Univerzitetu u Beogradu, postavilo je čvrste temelje za njenu strastvenu karijeru u novinarstvu, koja je usmerena na estetiku, dizajn i inovacije u uređenju prostora.