EKSTERIJER: VODIČ ZA LEP I UREDAN VRT

by | May 10, 2022
eksterijer

Kako je došlo vreme uređenja okućnice, donosimo vam informacije o elementima koji je čine lepšim i udobnijim mestom za boravak na otvorenom.

Nadstrešnice iznad ulaznih vrata

Predstavljaju svojevrstan produžetak ulaza, koji već izdaleka izražava dobrodošlicu. Pružaju zaštitu od sunca, vetra i padavina i na taj način omogućavaju lakši ulazak i izlazak iz kuće.

Za izradu drvenih nadstrešnica najčešće se koristi četinarsko drvo. Elementi koji su neophodni za izradu pre montaže su oblikovani, obrađeni i premazani specijalnim zaštitnim sredstvima.

Konstrukcija (kostur) metalne nadstrešnice napravljena je od cevi različitih profila, dok se za pokrivanje može koristiti leksan ploča ili rebrasti čelični lim. Takav lim je plastificiran ili presvučen zaštitnim slojem cinka. Aluminijumski lim je trajnije rešenje.

Naravno, može biti i masivnije konstrukcije koja deluje kao deo kuće, pa čak i zidana.

nadstresnica

nadstresnica

nadstresnica

nadstresnica

Nadstrešnice za terase i automobile

Nadstrešnice za automobile dobrodošla su zaštita za vozila. Ujedno, s puno različitih mogućnosti oblikovanja predstavljaju estetski dodatak kući i dvorištu. Mogu biti samostalne ili naslonjene na objekat. Zbog veće čvrstoće i trajnosti, drvena konstrukcija kombinuje se s metalnim elementima.

nadstresnica

nadstresnica

Pergole

Pergole su prelep dekorativan element svakog dvorišta – predstavljaju drveni ili metalni luk sa okvirom, koji se sastoji od stubova i greda, i podseća na rešetke. Odlično su rešenje kao zaštita od sunca ili kao prostor ukrašen biljkama. U blizini pergola možete posaditi puzavice, koje će se raširiti po njihovoj konstrukciji i stvoriti intimnu atmosferu. Pergola je savršen način da uživate na otvorenom čak i kada vreme nije sunčano. Najlepša i najprirodnija je drvena pergola jer se najbolje uklapa u ostatak vrta i dvorišta.

pergola

pergola

pergola

Paviljoni

Vrtni paviljoni spajaju funkcionalnost i estetiku. Tradicionalno predstavljaju deo raskošnih vrtova s daškom elegancije i romantike, dok su ih savremeni pristupi dizajnu doveli i u novije, minimalistički dizajnirane vrtove.

paviljon

paviljon

Balkonske ograde

Balkonske ograde su mnogo više od prepreke koja štiti od pada. One mogu skrivati od pogleda s ulice ili otvarati pogled na okolinu. Prema vrsti materijala od kojih su izrađene, delimo ih na kovane, inoks, aluminijumske, drvene, staklene i kamene. Drvene balkonske ograde najčešće se izrađuju od borovine ili ariša. Za koju god da se opredelite, obavezno je ukrasite cvećem i raznovrsnim biljem.

balkonska ograda

balkonska ograda

Kućice za pse i ostale životinje

Mogu da se prave po meri, obično od drveta i metala, a u prodaji se mogu naći i one izrađene od plastike. Odgovaraju veličini i potrebama čovekovih prijatelja i istovremeno estetski nadopunjuju izgled bašte. Toplina i mekoća drveta kao i njegova odlična izolaciona svojstva osiguravaju životinjama da se u njima uvek osećaju dobro.

kucica za psa

kucica za psa

kucica za psa

Boksovi za smećeDrveni spremnici za otpad na javnim mestima stvaraju utisak uređenosti i sklada. Kante za smeće i oni koji ih koriste na taj su način zaštićeni od kiše, sunca i snega.

boks za smeće

boks za smeće

uvodna fotografija: Are Media / living4media / Profimedia

Are Media / living4media / Profimedia

Tags: