Bazen, lek za vrele letnje dane

by | April 15, 2013
Bazen

Danas se bazen često gradi u bašti ili unutrašnjosti objekta. Može biti u različitim veličinama, a njegovom ugradnjom podižete ukupnu vrednost objekta.
Bazen vam pruža pravo osveženje tokom vrućih i sparnih letnjih dana, ali i savršen način da se rekreirate. Plivanje je najzdraviji sport i terapija u slučaju mnogih bolesti – razgibava mišiće, pospešuje cirkulaciju i pravilno disanje te održava telo u psihofizičkoj ravnoteži.
Nažalost, kupanje u vlastitom bazenu retko mogu da priušte ljudi koji žive u stambenim gradskim četvrtima. Međutim, ako posedujete kuću sa okućnicom ili vikendicu sa živopisnom okolinom, mogli biste tokom cele godine uživati u vlastitom bazenu.

Bazen nepravilnog oblika

Šta je bitno prilikom gradnje bazena?

Postoji nekoliko vrsta bazena, kao i više načina njihove gradnje. Poznato je pravilo da su najjeftiniji montažni bazeni, a najskuplji oni betonski, koji su i najkvalitetniji. Negde između nalaze se poliesterski i tzv. liner bazeni. Za izgradnju su najmanje zahtevni montažni i poliesterski bazeni, koji se postavljaju veoma brzo. Montažni bazen može da bude gotov već za nekoliko sati. Više posla i znanja podrazumeva postavljanje liner i betonskih bazena. Konstrukcija bazena može biti betonska ili montažna, od različitih materijala, a vodonepropusnost se postiže izvođenjem hidroizolacionih premaza ispod pločica ili mozaika, bazenskom folijom ili izlivanjem bazenske školjke od poliestera.
Vodonepropusna folija izrađena je od debelog PVC-a, a kroji se u fabrici, prema dimenzijama i obliku vašeg bazena. Pre odluke o gradnji bazena posavetujte se sa stručnjacima o prednostima i manama različitih tehnika izgradnje. Ukoliko vreme gradnje bazena želite da svedete na minimum, najbolje je da se odlučite za ugradnju gotovog bazena, koji vam se isporučuje u komponentama i sastavlja na licu mesta, a za koji najčešće nije potrebna građevinska dozvola.
Ukoliko se odlučite da ukopate bazen, predlažemo da o tome informišete komšije i da se raspitate da li vam je za taj poduhvat potrebna dozvola (zavisi od zapremine rupe i lokalnih propisa).
Bazen u dva nivoa

Članak se nastavlja posle reklama

Bazeni mogu biti sa skimerom ili prelivni

Bazeni sa skimerom zahtevaju manje opreme i prostora za bazensku tehniku, dok u slučaju prelivnog mora postojati i kompenzacijski bazen, koji može biti veličine do 10 posto bazena. Vodite računa da vam u slučaju betonskog okna trebaju tehničke prostorije: podrum, kotlarnica, garaža, baštenska kućica te različita rešenja pojedinih proizvođača – od klasičnog betonskog okna do gotovih sistema koji se nalaze tik uz bazen i često su njegov sastavni deo. Vreme izgradnje bazena zavisi od tipa bazena, kao i od sastava i konfiguracije tla (kamenito, strmo tlo, podzemne vode itd.), a traje od desetak dana do nekoliko meseci.

Održavanje bazena

Za održavanje bazenske vode potrebni su vam preliv (skimer), pumpa, filter (peščani, s uloškom ili filterske vreće) i mlaznice pod pritiskom. Voda se tretira hemijskim sredstvima koja regulišu pH vrednost i dezinfikuju je. Dezinfekcija joj se može vršiti sredstvima na bazi hlora, elektrolizom soli (iz NaCl se izdvaja Cl), srebrnim preparatima, ozonom, UV zracima… Potrebno je čistiti bazen i ručno: usisivačem, mrežicom, četkama… Još vam ostaje da odaberete pravo dno za bazen, a ono može biti: ravno, kombinovano, udubljeno, duboko.