Zaštita terase od vrućine: Uživanje i tokom najtoplijih dana

by | April 13, 2024
Zaštita terase od vrućine: Uživanje i tokom najtoplijih dana

Zaštita terase od vrućine može biti ključna za uživanje na njoj tokom vrelih letnjih dana.

Zaštita terase od vrućine: Kako efikasno opremiti terasu?

Uživanje na terasi tokom toplih letnjih dana može biti prava blagodet, ali visoke temperature mogu učiniti da boravak na otvorenom postane neugodan. Kako bismo osigurali ugodno okruženje, važno je preduzeti određene korake kako bismo zaštitili terasu od vrućine i omogućili nam i našim gostima da se opuste i uživaju. Evo nekoliko efikasnih saveta koji će vam pomoći da stvorite osvežavajući kutak na vašoj terasi, čak i tokom najtoplijih dana.

Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u stvaranju prijatnog i osvežavajućeg prostora:

Zasenite prostor

Postavljanje tendi, suncobrana ili pergole može pružiti efikasnu zaštitu od direktnog sunčevog svetla. Tende s prozirnim ili providnim materijalom dozvoljavaju prolazak svetlosti, ali blokiraju štetne UV zrake.

Upotrebite biljke

Postavljanje biljaka koje pružaju hlad, poput vinove loze ili bršljana, može pružiti prirodnu hladovinu na terasi. Biljke ne samo da pružaju zaštitu od sunca, već i doprinose estetici prostora.

Postavite drvenu podlogu

Betonska ili pločičasta podloga može postati vruća na dodir tokom vrućih dana. Drvena podloga ili tepih od bambusa neće akumulirati toliko toplote kao beton ili pločice, što će učiniti terasu udobnijom za hodanje.

Koristite reflektirajuće materijale

Boja terasne površine koja reflektuje svetlost umesto da je upija može smanjiti akumulaciju toplote. Bela ili svetle boje su dobar izbor za reflektirajuću površinu.

Ventilacija

Instaliranje ventilatora ili postavljanje pokretnih ventilatora na terasi može pomoći u cirkulaciji vazduha i rashlađivanju prostora. Ovo je posebno korisno u područjima s visokom vlažnošću.

Zaštita terase: Korišćenje rolo zavesa ili tendi

Rolo zavese ili tende sa bočne strane terase mogu pružiti dodatnu zaštitu od sunca, posebno u jutarnjim ili popodnevnim satima kada sunčeve zrake mogu biti najintenzivnije.

Upotreba tkanina

Korišćenje laganih, prozračnih tkanina za nameštaj i jastuke na terasi može pomoći u sprečavanju zagrevanja površina na dodir.

Kombinacija ovih metoda može stvoriti prijatan prostor na terasi čak i tokom najtoplijih dana.


Kristin Mitchell/gettyimages