5 uobičajenih grešaka koje treba izbegavati pri uzgoju začinskog bilja

by | July 12, 2023
5 uobičajenih grešaka koje treba izbegavati pri uzgoju začinskog bilja

Uzgajanje začinskog bilja u zatvorenom prostoru je odlična stvar, ne samo da čini da vaša kuhinja miriše neverovatno, već je i posedovanje bilja pri ruci tokom kuvanja tako praktično.

Ako vam nedostaje prostora ili nemate dvorište na otvorenom, uzgajanje bilja na prozorskoj dasci vaše kuhinje je dobro mesto kao i svako drugo. Kada je u pitanju briga o vašem bilju, postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir, gde ih postaviti, koliko im je sunčeve svetlosti potrebno i koliko često im je potrebno zalivanje.

5 uobičajenih grešaka koje treba izbegavati pri uzgoju začinskog bilja

Ako se pravilno brinete o svom začinskom bilju, to znači da možete imati obilne zalihe tokom cele godine. U nastavku je pet uobičajenih grešaka koje ne bi trebalo da pravite prema savetima stručnjaka.

1. Prekomerno zalivanje

Jedna od najčešćih grešaka koje možete napraviti kada se brinete o bilju je prekomerno zalivanje. Prekomerno zalivanje vašeg bilja može dovesti do truljenja korena i drugih problema, važno je redovno proveravati tlo kako biste bili sigurni da nije previše suvo ili vlažno.

2. Nedovoljno svetlosti

Postavljanje vaših biljaka na mesto sa neadekvatnom sunčevom svetlošću može dovesti do slabog i dugonog rasta. Pobrinite se da postavite svoju baštu u blizini prozora okrenutog prema jugu, ako je dostupan, ili možete koristiti veštačku lampu za uzgoj dostupnu od Amazona da biste umesto toga obezbedili dovoljan izvor svetlosti.

3. Korišćenje pogrešne saksije za uzgoj začinskog bilja

Odabir pravih saksija ili kontejnera je ključan kada se uzgaja bilje u zatvorenom prostoru. Saksije bez dovoljno drenaže ili odabir saksija koje su premale će zapravo ometati vaše bilje u rastu. Birajte saksije sa dobrom drenažom sa dovoljno prostora za razvoj korena.

4. Zanemarivanje berbe

Redovna rezidba je apsolutno neophodna kada se uzgaja bilje u zatvorenom prostoru, jer to promoviše bujasti rast. Peter takođe preporučuje da redovno berete svoje bilje. Ovo će podstaći nastavak rasta biljke i sprečiti prenatrpanost prostora. Redovna berba će takođe sprečiti da biljka ode u seme, što znači da je biljka prošla kroz ceo životni ciklus i više neće davati prinos.

5. Grupna sadnja

Primamljivo je posaditi više biljaka u jednoj saksiji da biste uštedeli prostor, ali prenatrpanost može dovesti do loše cirkulacije vazduha i povećanog rizika od bolesti.
Dajte svakoj biljci dovoljno prostora da raste i širi svoje korenje, bilo tako što ćete ih posaditi u zasebne saksije ili obezbediti dovoljno rastojanja između biljaka u jednoj većoj.


Borjana Božić

Liudmila Chernetska/gettyimages