Zidni sat za dnevnu sobu: Izaberite pravi!

by | November 30, 2022
zidni sat za dnevnu sobu

Zidni sat je divan dodatak svakom domu. On je funkcionalan izbor koji može poslužiti i kao dekorativni akcentni komad ili hrabriji, izražajni komad – pogledajte sedam stručnih saveta u nastavku da odaberete savršeni zidni sat za dnevnu sobu.

 

Koje veličine bi trebalo da bude zidni sat?

Idealna veličina vašeg zidnog sata zavisi od toga da li želite da služi kao delikatan akcentni deo u vašem celokupnom dekoru ili želite da vaš zidni sat služi više kao komad koji zauzima centralno mesto. Zidni satovi se kreću u proseku između 25 do 75 centimetara prečnika. A to znači da nije svejedno koliki zidni sat birate.

Za delikatan akcenat, izaberite mali ili srednji zidni sat, nešto u rasponu od 25 do najviše 40 centimetara. Prefinjen dizajn može dodati blještavilo boje ili ponuditi blistavu privlačnost koja ne nadjačava druge elemente dizajna.

Za statement komad, pređite na veću veličinu, nešto između 60 i 75 centimetara. Izaberite šaru sa teksturom koja privlači poglede, poput složeno izrezbarenog drvenog okvira ili svetlog, ručno oslikanog metalnog okvira tako da zaista iskoči.

 

Kako odabrati pravi stil zidnog sata?

Kada rešite da kupite zidni sat, brzo ćete primetiti da su dostupni u mnoštvu stilova.

Ako imate moderan enterijer, izaberite zidni sat koji ima metalne okvire naglašene bojom. Razrađeni detalji rašireni po prednjoj strani sata upotpunjuju ovaj izgled. U stvari, ovaj stil zidnog sata takođe dobro dopunjuje industrijska okruženja.
Kada je vaše okruženje tradicionalnije ili minimalističko, zidni sat koji uključuje rimske brojeve kao simbole, savršeno će se uklopiti.

 

Zidni sat u dnevnoj sobi: Koji materijal izabrati?

Plastika

Plastika je najjeftiniji materijal.Plastika dolazi u raznim bojama što olakšava uklapanje u bilo koji stil dizajna enterijera, ali ne traje toliko dugo kao drugi materijali, poput drveta i metala.

Drvo

Drvo izgleda neverovatno u rustikalnom i seoskom okruženju. Možete pronaći zidne satove od običnog bora, eukaliptusa, pa čak i od mahagonija ako volite bogatiju završnu obradu. Drvo je teško pa budite sigurni da imate čvrst zidni prostor.

Metal

Metalni zidni satovi veoma dobro dopunjuju minimalističko i industrijsko okruženje. Polirani metal će izgledati sjajno sa prefinjenijim dekorom, poput onih u glamuroznoj i šabi – šik atmosferi.

 

Kako odabrati pravu boju za zidni sat?

Sjajno pravilo kada odlučujete o svom savršenom zidnom satu je da obezbedite kontrast boja u odnosu na boju zida na koji ćete ga okačiti. Ako imate tradicionalne bele zidove, izaberite tamne, smele boje. Ako imate naglašeni zid smele boje, izaberite zidni sat svetlije boje. Da biste stvorili kohezivniji izgled u prostoriji, uverite se da svetlija ili tamnija boja koju odaberete odgovara postojećoj boji u prostoriji.

 

Zidni sat u dnevnoj sobi: Gde ga postaviti?

Dnevna soba je najčešće i najprikladnije mesto za izlaganje zidnog sata. Najbolje mesto da okačite zidni sat je iznad središta vašeg najvećeg komada nameštaja. U većini domova ovo je duga sofa. Još jedna uobičajena lokacija za postavljanje zidnog sata je iznad vaše zabavne konzole, odnosno tv-a.

archiedeaphoto/gettyimagesplus