Vreme za renoviranje: Kako da znamo da naša dnevna soba izgleda staromodno?

Vreme za renoviranje je došlo ako u vašoj dnevnoj sobi preovlađuju stare stvari, staromodan dizajn osvetljenja, teški materijali.

by | April 13, 2023
Vreme za renoviranje

Predstavljamo vam najupečatljivije markere da je došlo vreme za renoviranje. Mada mnogi vole da se bave uređenjem, renoviranje se ipak često odlaže. 

Unutrašnjost doma treba da bude lepa i prilagođena vašem ukusu, da privlači pažnju i omogućava osećaj udobnosti. Svaki detalj u uređenju je od velike važnosti čak i ukoliko vam se čini da se ne ističe previše. Jedan pogrešno odabran komad nameštaja može učiniti da cela prostorija izgleda loše. Ako se pitate kada je je vreme za renoviranje, predstavljamo vam nekoliko markera da je krajnje vreme za to. Ukoliko vaš dom opisuje bilo koja od sledećih stvari, počnite sa osmišanjem renoviranja.

Vreme za renoviranje: Kako da znamo da je došlo vreme za to?

Previše staromodnog nameštaja

Retro stil jeste moderan, ali kada govorimo o komadima nameptaja sa istorijom, ne pripadaju svi tamo. U redu je da imate nekoliko komada dekoracije u retro stilu, ali to ne znači da vaša prostorija treba da bude ispunjena starim nameštajem poput stare sofe, ormara, noćnih ormarića i starih, oštećenih zidova. Sve ovo neće se ukloniti samo od sebe, a neće se ni uklopiti u novi enterijer. Osećaj starine i neudobnosti ne treba da ispunjava vašu dnevnu sobu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zastarela dekoracija

Trendovi u svetu mode i dizajna su prolazni i teško je pratiti ih. Međutim, ukoliko niste sigurni da je neka stvar iz vaše dnevne sobe i dalje moderna – bolje je da je odmah uklonite. Prednost dajte nepokolebljivim klasicima jer tada sigurno vaša dnevna soba neće izgledati loše. Budite oprezni sa svetlim i neočuvanim ukrasnim predmetima jer moda za njih prolazi brzo. Dekoracija u dnevnoj sobi može brzo dosaditi pa je bolje često je menjati.

Članak se nastavlja posle reklama

Previše stvari

Veliki broj stvari u dnevnoj sobi koje jedna sa drugom nisu povezane po stilu i epohi uopšte ne se ne uklapaju u moderan i lep dom. Naprotiv, stvaraju neku vrstu haosa i govore o dugom vremenu taloženja stvari u prostoriji od poslednjeg renoviranja. Sada je u modi minimalizam i vredno je osmisliti enterijer koji ne uključije tako mnogo stvari i ukrasnih predmeta.

Članak se nastavlja posle reklama

Više nivoa plafona i previše svetla

Nekada je ovo bio glavni trend, međutim, to već neko vreme nije. Preopterećujući plafon, brojna svetla mogu stvoriti haotičnu atmosferu. Vreme je za renoviranje i izbor sažetijih opcija, kao što je jedna lampa na plafonu i nekoliko pozadinskih izvora osvetljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Vreme za renoviranje: Višeslojne zavese

Iako su nekada bile i više nego popularne, danas su ih zamenile jednostavne tkanine i lagani til. Ovo se desilo zbog činjenice da teške i velike zavese sa mnoštvom detalja deluju kao kič, te je veoma bitno izabrati neku jednostavniju i laganiju opciju. Zavese i prozori treba da puštaju prirodnu svetlost unutra, a ne da opterećuju ukupan izgled dnevne sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko do sada niste bili sigurni da li je došlo vreme za promenu enterijera, ako vaš dom sadrži više od jedne nabrojane stvari, krajnje je vreme da nešto preduzmete.


Jovana Jevtić

FollowTheFlow/ Getty Images Plus