Tri dominantna trenda u dnevnoj sobi ove godine

by | August 5, 2023
Tri dominantna trenda u dnevnoj sobi ove godine

Predstavljamo vam tri dominantna trenda u dnevnoj sobi koji će se sigurno zadržati sezonama. 

Dnevna soba: Tri dominantna trenda

Neoklasični dizajn se oslanja na klasične elemente i prilagođava ih savremenom načinu života, dok biophilic dizajn i organske forme promovišu balansiran i ekološki svestan životni stil. Korišćenje vintage dekora ne samo da dodaje karakter prostoru, već podržava održivost i omogućava personalizaciju enterijera. Ovi trendovi zajedno oblikuju unutrašnji dizajn u 2023. godini, stvarajući prostore koji su istovremeno estetski privlačni i svrsishodni.

Neoklasični Dizajn

Neoklasični dizajn crpi inspiraciju iz klasične arhitekture, vizualnih i dekorativnih umetnosti, prilagođavajući tradicionalne pristupe savremenom načinu života. Hrastov parket u ribljoj kosti, gipsani ukrasi i pozlaćeni ogledali su klasični dizajnerski elementi koji su doživeli preporod zahvaljujući porastu popularnosti neoklasičnog dizajna.

Održivost i udaljavanje od masovno proizvedenog nameštaja takođe su doprineli povećanom interesovanju za antikni i vintage nameštaj. Svojom sposobnošću da dodaju karakter prostoru, a u nekim slučajevima i da prenesu interesantnu priču, neoklasični dizajn svakako privlači pažnju u svetu enterijera 2023. godine!

Biophilic Dizajn i Organske Forme

Biophilic dizajn i organske forme i dalje snažno utiču na industriju unutrašnjeg dizajna u 2023. godini. Organski elementi sve više ulaze u naše domove, vidljivo se očitujući u korišćenju prirodnih materijala poput drveta, stakla, mermera i keramike. Upotreba gipsa ide dalje od krunskih lajsni, uz rast popularnosti gipsanih svetiljki i aspiratora. Potreba za prirodnom svetlošću dovodi do izbora velikih prozora i vrata sa Crittall ramom, koja povezuju spoljni svet sa unutrašnjošću. Organske forme i biophilic dizajn promovišu ravnotežu i ekološki svestan način života kroz dizajn, a kako se veruje, doprinose i povećanju kreativnosti i opštem blagostanju osobe.

Tri dominantna trenda: Vintage Dekor

Jedan od enterijerskih trendova koji je lako podržati jeste korišćenje vintage komada kako bi se prostoru dodao više karaktera. Ovo ne samo da može dodati jedinstveni element svakoj sobi, već i uzbuđenje traganja može rezultirati interesantnom pričom.

Sve više raste potražnja za vintage nameštajem i nasleđenim dekorom, a danas je lakše pronaći kvalitetne vintage komade zahvaljujući izložbenim prostorima, prodavcima na Instagramu i online aukcijskim sajtovima. Sa komadima iz sredine veka koji se dobro uklapaju u savremene ili moderne prostore, i ukrasnim lusterima, aplisima i ogledalima koji se savršeno uklapaju u neoklasični dizajn, ovaj trend ne samo da promoviše održivost, već vam omogućava da kreirate personalizovan i kul prostor bez obzira na budžet.


Borjana Božić

Vasyl Cheipesh/gettyimages