Najpopularnija dekoracija dnevne sobe: Slike na zidovima

by | September 3, 2023
Najpopularnija dekoracija dnevne sobe: Slike na zidovima

Slike na zidovima treba da dodaju dubinu i toplinu vašem dizajnu, zato ih treba pažljivo birati i pozicionirati. 

Slika treba biti složen dizajnerski element u celokupnom dekoru. Beživotan zid može postati dinamičan uz odgovarajuću umetnost, slike i raspored. Slike mogu ojačati formalan ili opušten dizajn sobe.

Slike na zidovima: Kako da ih profesionalno postavite

Nameštaj i slike se dopunjuju: Slike koje dodajete treba da se uklope i da se posmatraju kao prirodni deo vašeg doma i dekora. Komadi nameštaja stvaraju prazne zidne površine koje mogu biti idealne za umetnost.

Primeri nameštaja koji unose dinamiku uključuju:

  • Visoke podne lampe ispred zida postaju deo ukupnog dizajna zida putem oblika, veličine i visine. Visoke lampe će okvirati prazan prostor pored njih, tako da vam ovde ne treba slika ili umetnost.
  • Komode ili konzolni stolovi na kojima stoje lampe, biljke i drugi predmeti utiču na izgled zida, ostavljajući prazan prostor koji se može popuniti jednom ili sa više slika ili umetničkih dela.
  • Police mogu definisati prostor na zidu koji je dostupan za slike, kao što je iznad polica ili pored njih.

Susedni zidovi: Razmislite o nameštaju i svim arhitektonskim karakteristikama na susednim zidovima i kako one razbijaju prostor na zidu. Često ćete želeti da preskočite dodavanje slike ili umetnosti na susednim zidovima. Na primer, možete odlučiti da puna polica sa ukrasnim predmetima predstavlja sve što želite kao dizajnerski element na susednom zidu. Ili možda možete ostaviti prazan prostor sa obe strane vrata kako bi boja zida postala prominentniji deo dizajna, čime se sobi daje svež i nezagušen izgled.

Zidovi sa prozorima i vratima

Zidovi sa prozorima i vratima mogu pružiti interesantne mogućnosti za slike.

  • Možete koristiti zid između dva prozora koji su postavljeni barem dva ili više metara razmaka za prikazivanje slika.
  • Prazan ugao zida okviren prozorom i susednim zidom predstavlja dobro područje za jednu ili dve slike.
  • Prostor iznad vrata sobe sa visokim plafonom može biti odlično mesto za preveliku vertikalnu sliku.
  • Zid sa centriranim prozorom može imati jednu ili više slika sa svake strane.

Slike na zidovima: Vodič

Pre nego što zakačite slike ili umetnička dela, razmislite o rasporedu sobe i odnosu između izloženih zidnih površina. Arhitektonske karakteristike mogu ograničiti ili pružiti prilike za kreativne postavke umetnosti, ramova i drugog zidnog dekora.

  • Ako želite da kreirate simetričan dizajn koristeći slike, tada organizujte slike na uravnotežen način. Na primer, možete imati četiri slike iste veličine, poređane u dva reda sa po dve slike u svakom redu, ravnomerno razmaknute.
  • Ako je vaš stil manje formalan, možete kreirati asimetrične dizajne koji su postavljeni neredovno ili imaju nasumičan obrazac. Grupa fotografija različitih veličina i oblika stvara jedinstven i zanimljiv dizajnerski izbor.
  • Utvrdite da li su slike koje želite koristiti odgovarajuće veličine za prostor. Razmotrite kako se veličina okvira odnosi prema susednom nameštaju. Mali okvir iznad velike sofe ili preveliki okvir iza noćnog stola će stvoriti neravnotežu.

Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages