Pariski šarm u dnevnoj sobi: 5 Saveta za elegantan ambijent

by | December 6, 2023
Pariski šarm u vašoj dnevnoj sobi: 5 Saveta za elegantan ambijent

Pariski stil je ostavio veliki uticaj na modu, a sada i na uređenje naših domova! Iako možda ne možemo tačno replicirati lepotu autentičnog pariskog stana, možemo dobiti ideje kako dodati elegantne i omiljene dodatke uz ove jednostavne savete za stvaranje doma inspirisanog Parizom.

Pariski šarm u dnevnoj sobi: Da i vaš prostor odiše elegancijom

1. Ogledalo sa pozlatom iznad kaminskog okvira

Jedna od karakterističnih crta je impozantno ogledalo iznad kamina umesto televizora, što je često prisutno u američkim domovima. Ovo postavljanje stvara fascinantan vizualni efekat, a ostavlja nas u razmišljanju gde se nalazi televizor ili da li ga uopšte imaju. Ako želite uneti ovo u svoj dom, čak i ako nemate pravi kamin, možete koristiti električni kamin ili postaviti lažni okvir kamina.

2. Duge i elegantne zavese

Pariski domovi često nemaju zavese ili koriste duge, lepršave zavese. Bez obzira na veličinu prozora, inspiracija za dugačke i elegantne zavese može se preneti u svaki dom, dodajući notu elegancije i stila.

3. Pariski šarm u dnevnoj sobi: Sveže cveće i biljke

Živa biljka ili cveće može osvežiti prostor i dodati mu živost. Ako niste vešti u održavanju biljaka, možete razmisliti o otpornim vrstama kao što su orhideje, vazdušne biljke, zmijolika biljka ili filodendron.

4. Podovi od tvrdog drveta ili parketa

Podovi od drveta su čest izbor u pariskim domovima, posebno parket u riblja kost. Ako imate mogućnost, postavljanje drvenih podova može značajno transformisati prostoriju. Uz klasični drveni pod, razmotrite i opcije kao što su inženjerski drveni podovi i luksuzni vinil. Ako ne možete menjati pod, kao što je slučaj kod iznajmljenih stanova, dodajte elegantan tepih koji će povezati dizajn prostora.

5. Beli zidovi sa detaljima

U mnogim slikama pariskih stanova primećuje se prisustvo dekorativnih elemenata, lajsni, ukrasnog detalja na belim ili gotovo belim zidovima. Iako možda ne možete postići isti nivo detalja, možete koristiti drvene panelne obloge, lajsne, krunaste profile ili paneliranje zidova da biste stvorili sličan efekat. Ako ne želite trajne promene, potražite ukrasne panele ili dekor za zid koji će dodati interesantan izgled.

Stvaranje pariskog ugođaja u svom domu može biti jednostavno uz nekoliko ključnih elemenata i detalja. Inspiracija iz pariskog stila može vam pomoći da stvorite elegantan i šarmantan prostor, uzimajući u obzir sopstvenu slobodu izražavanja i lični pečat. Dodavanje ogledala iznad kamina, dugačkih zavesa, svežeg cveća, odgovarajućih podova i belih zidova sa detaljima doprineće stvaranju pariskog ugođaja u vašem domu.


Borjana Božić

Jovy86/gettyimages