Neutralan kolorit: Dva različita stila

by | April 7, 2023
Neutralan kolorit u dva različita stila

Neutralan kolorit uvek je siguran izbor koji garantuje, ako ne savršen, onda prilično lep enterijer. Ukoliko se pitate da li to znači da će prostor izgledati monotono i bezlično, varate se – opredelite se za stil koji vam odgovara, i upečatljiv ambijent je zagarantovan.

 

Neutralan kolorit: Odaberite stil koji vam odgovara

Neutralan kolorit: Industrijski stil

O poreklu industrijskog stila ne može se mnogo reći sa sigurnošću, ali je prilično pouzdana pretpostavka da je on nastao početkom dvadesetog veka u Zapadnoj Evropi, kao odgovor na drugu industrijsku revoluciju. Za razliku od mnogih stilova u umetnosti i dizajnu, on nije rezultat određenog sistema razmišljanja i delovanja stvaralaca, već se razvio prilično spontano. Naime, druga industrijska revolucija donela je ogroman tehnološki napredak zbog kojeg nekadašnji industrijski pogoni više nisu mogli da odgovore na potrebe savremene industrije. To je dovelo do zatvaranja brojnih fabrika i gomilanja objekata koji su izgubili svoju namenu.

Međutim, sa uvećanjem gradskog stanovništva brzo se ukazala potreba za novim stambenim prostorima, a pretvaranje napuštenih fabrika u stambene zgrade nametnulo se kao logično rešenje. Njihovu specifičnu arhitekturu bilo je gotovo nemoguće zamaskirati, ali su kreativci u njoj pronašli inspiraciju iz koje se razvila estetika čitavog dizajnerskog pravca. Njene karakteristike sigurno su vam dobro poznate: forsiranje sirovih materijala, poput grubog drveta, betona i opeke, visoki plafoni, izložene instalacije…

Neutralan kolorit: Boho stil

Ovaj stil zasniva se na kombinaciji zemljanih tonova sa nijansama dragog kamenja. Posebnu draž daje mu mešanje tekstura i dezena materijala koji se koriste za gotovo sve elemente dnevnog boravka: zidove, nameštaj, zavese, podne prostirke… Ako želite udoban ali i šik enterijer, onda je boho pravi stil za vas.

Savremenim jezikom rečeno, termin boemski (bohemian) primenjuje se za osobe koje žive nekonvencionalno, najčešće umetničkim životom. Za njegovu rasprostranjenost najzaslužnije su pristalice tzv. Bloomsbury grupe – engleski pisci, intelektualci, filozofi i umetnici s početka 20. veka, čiji su najpoznatiji članovi Virginia Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster i Lytton Strachey. Stil kojim su oni živeli i način na koji su uređivali svoje domove prihvatili su brojni dizajneri enterijera. Bohemian chic podrazumeva upotrebu vintidž nameštaja i obilja detalja i tekstura, a idealan je za sve one koji su kreativni i ponašaju se van stereotipa. S obzirom na to da nema posebnih pravila, ovaj stil ni u čemu ne ograničava, ali to ne znači da ga je lako ostvariti – jer na kraju sve treba da izgleda kao da je kreirano bez truda, nonšalantno i neplanirano.

 

 

 

 

 

 

 

Borjana Božić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus