Lični pečat u dnevnom boravku: 7 jednostavnih načina

by | September 7, 2023
Lični pečat u dnevnom boravku: 7 jednostavnih načina

Na neki način, dizajneri uvek uspevaju da prostoru daju kohezivan i privlačan izgled, do najsitnijeg detalja i svakog pažljivo uređenog ugla. Čine to tako lako, ali kada pokušate da rekreirate taj izgled kod kuće, nešto vam nedostaje, a celokupan izgled jednostavno izgubi na privlačnosti.

Lični pečat u dnevnom boravku: Kako se ističe?

Šta je njihova tajna? Dizajneri znaju da male, personalizovane detalje čine ogromnu razliku. Oni se trude da upoznaju ličnosti svojih klijenata i kako koriste svoj prostor kako bi dizajnirali odgovarajuće dekoracije i učinili da se kuća oseća kao dom. Ako vaš prostor deluje kao da mu nedostaje taj poseban dodir (ali unajmljivanje dizajnera enterijera nije u budžetu), pročitajte dalje za jednostavne promene koje će vašem domu dati više ličnog šarma.

1. Okačite slike porodice i prijatelja

Ovo može izgledati kao očigledan prvi korak prilikom uređenja doma, ali može imati velikog uticaja na to kako soba izgleda i oseća se lično. Živimo u svetu gde su većina naših fotografija digitalne, pa ih štampanje i okačenje na zidu ili stavljanje u ram na noćni sto može biti lep dodir. I ne brinite ako nemate profesionalne fotografije. Zamagljena fotografija sa zabavnog izlaska ili posebno slatka fotografija vašeg psa (da, i kućni ljubimci se računaju kao porodica!) mogu biti jednako posebni i obaviće posao.

2. Ne zaboravite na dodatke

Ako ste obojili zidove, postavili zavese i uneli svu nameštaj, ali stvari i dalje ne izgledaju sasvim ispravno, verovatno vam nedostaju neki finalni dodiri. Stavite vazu sa omiljenim svežim cvećem na prazan sto, okačite ogledalo na prazan zid ili prebacite ćebad preko stolice kako biste dodali ličnost inače dosadnom prostoru.

3. Prikazujte omiljene knjige

Jedan od najlakših načina da uključite svoju ličnost u svoj dom je da koristite knjige kao dekoraciju. Stavite nekoliko knjiga na sto za kafu, poređajte ih na praznoj polici ili ostavite kuvarku otvorenu na omiljenom receptu u kuhinji. Ovo ne samo što dodaje vizuelni interes prostoru, već pomaže da se ispriča priča o vašim hobijima i čini da se prostor oseća prilagođen vama. Na primer, neki od mojih omiljenih romana su složeni u mom predsoblju, na mom stolu za kafu su knjige omiljenog fotografa, a na noćnom stočiću su moji stog knjiga za čitanje o wellnessu i ličnom razvoju. Savet: ako volite knjigu, ali ne i njen omot, uklonite zaštitnu korpicu da biste otkrili tvrd povez ispod nje.

4. Uključite uradi-sam (DIY) projekat

Bilo da se radi o prilagođenom komadu umetnosti, ručno izrađenoj jastučnici ili ćebe, ili restauriranom komadu nameštaja, ovi jedinstveni predmeti će učiniti da vaš dom bude drugačiji od svih ostalih i prikazuje vašu ličnost na jedinstven i neočekivan način. Doviđenja, generički umetnički printovi. Zdravo, ručno oslikani remek-dela!

5. Imajte svoj prepoznatljiv miris za lični pečat u dnevnom boravku

Jedan od glavnih saveta dizajnera Shea McGee kako da se kuća oseća više kao dom je da uključite miris putem sveća, difuzera ili čak utičnica na zidu. “Jedno od najizraženijih i trajnijih čula je osećaj mirisa”, kaže ona. “Ima sposobnost da stvori atmosferu vašeg doma – razmislite o svetlom i prozračnom letnjem jutru naspram opuštajuće i udobne večeri kod kuće.” Uvek sam koristio isti miris u svojim stanovima i sada u svojoj prvoj kući, i volim to što me i moje prijatelje uslovilo da pomislimo na moj dom kad god osetimo miris mahagonija. Ako ne možete da se odlučite samo za jedan miris, slobodno izaberite različite za svaku sobu ili ih menjajte tokom godišnjih doba.

6. Prikazujte kolekciju

Ako ste sakupljali šolje, čepove od šampanjca ili sveske za paljenje, vreme je da ih izvučete iz skrovišta. Prikazivanje kolekcije predmeta je lak način da unesete ličnost u svoj dom. Činija puna šarenih sveski za paljenje na vašem stolu u kuhinji, na primer, nije samo vizualno privlačna, već je i zabavan način da se prisete svih mesta sa kojih ste ih sakupili. Ako često posećujete plažu, pokušajte da dodate školjke u prozirnu vazu ili ih postavite na polici za knjige. Vaše kolekcije ispričaju ličnu priču i zaslužuju da se pokažu u vašem domu.

7. Uključite porodične dragocenosti ili antikvitete

Pogledajte, volim dobar pronalazak u Targetu ili Homegoods-u koliko i sledeća osoba, ali kada vidite iste masovno proizvedene komade u tuđim domovima ili trending na društvenim medijima, vaš dom može delovati manje posebno. Kao i suveniri, dekorisanje komadima nasleđenim od porodice ili pronađenim u antikvarnicama osigurava da ćete imati nešto jedinstveno što niko drugi nema. Mešanje novog nameštaja sa antiknim akcentima takođe je savet profesionalnih dizajnera koji koriste kako bi stvorili osećaj prostora u vašem domu. Kada kombinujete stare i nove komade umesto da sve kupujete u velikim prodavnicama, izgleda kao da ste proveli vreme razmišljajući o stvaranju doma koji zaista odražava vaš stil.


Borjana Božić

piovesempre/gettyimages