Kako odabrati boju za dnevnu sobu: 5 proverenih saveta

by | June 5, 2023
Kako odabrati boju za dnevnu sobu: 5 proverenih saveta

Kako odabrati boju za dnevnu sobu? Ovaj zadatak na trenutak deluje lako, ali krajnji rezultat može dovesti do razočarenja. Pratite predložene savete kako bi izbegli greške.

Kako odabrati boju: 5 saveta

Izbor boje za vašu dnevnu sobu započinje odabirom boja koje volite u datom trenutku ili predstavljaju izraz vašeg stila. Nažalost, to može završiti loše i sa rezulatom koji će vas razočarati. Naučite kako da izbegnete noćne more farbanja uz ovih pet saveta za pronalaženje savršene nijanse.

1. Fokus na ambijent

Pokušajte da zamislite kakav efekat i raspoloženje želite da osetite u vašoj dnevnoj sobi. To u velikoj meri sužava paletu boja. Crvena, narandžasta i žuta su tople boje; dodaju energiju prostoru. Plava, zelena i ljubičasta su hladne boje; koristite ih za postizanje umirujućeg efekta.

2. Kako odabrati boju: Provereno podudaranje

Dobro planiran dizajn čini da enterijer izgleda koherentno i usklađeno. Izbegavajte boje koje su u totalnoj suprotnosti sa ostalim prostorijama, posebno onima koje su u vidokrugu. Boje imaju snažan uticaj na čoveka, a tako drastična promena tokom kretanja u domu može učiniti da se osećate konfuzno.

3. Istaknite druge karakteristike

Razmotrite druge karakteristike u prostoriji, kao što su podovi ili nameštaj. Koristite boju da istaknete postojeće elemente koje volite ili minimizirate one koje ne možete da otklonite. Da biste neutralisali tople hrastove podove, na primer, uparite ih sa bojom toplih tonova.

4. Kako odabrarti boju: Uzmite više opcija

Idite u prodavnicu boja i uzmite besplatne uzorke. Isprobajte svetlije i tamnije nijanse koje su izvan vaše zone komfora. One će izgledati drugačije u vašoj dnevnoj sobi nego u prodavnici, pa odložite donošenje odluke dok ne isprobate boje u realnom prostoru.

5. Testiranje na zidu

Ofarbajte deo zida uzorcima kako bi videli kako one izgledaju na dnevnoj svetlosti ili u večernjim savetima. Količina svetlosti koja pada na svaki zid utiče na to kako boja deluje tokom dana, a probni uzorci će vam olakšati izbor.

 


Borjana Božić

ronstik/getttyimages