Inspirativni radni prostori

by | January 18, 2018
Elegancija

Dobra osvetljenost i funkcionalnost osnovne su odlike produktivnog radnog ambijenta. Odabir materijala i stila je na vama. Uredite ga tako da se u njemu osećate prijatno i inspirativno.

Ukoliko preferirate eleganciju i duh prošlosti u svom domu, naspram krutih linija modernizma, ovaj efekat ćete postići izlaganjem mnoštva detalja u njemu: slika, sveća, lampi, kutija ili sitnica koje vas podsećaju na vašu prošlost.

Uz ovo, uvođenje zlatne boje u enterijer stvara osećaj topline. Međutim, ukoliko se odlučite za nju, predlažemo vam da to nikada ne bude usamljeni komad nameštaja već kombinacija više njih: zlatni ramovi za slike, lampe, okvir stola u dnevnom boravku i zlatni detalji na pojedinim komadima nameštaja.

Police za knjige

Gipsane kose zidove, pored postavljanja veštačkog osvetljenja u njih i stvaranja zanimljive igre svetlosti na plafonu, moguće je iskoristiti i za ugradnju polica za knjige. Sa pomenutim osvetljenjem, ovo predstavlja lepo i vrlo funkcionalno rešenje uz maksimalno korišćenje prostora.

Detalji

Predlažemo vam da pri izboru detalja u stanu ostanete dosledni stilu i materijalu koji preovlađuje u celom ambijentu. Kada je reč o ovom stanu, to su vaze od hrastovog drveta tretiranog gašenim krečom i tanjiri i posudice od bukovog drveta.

Luster

Ukoliko se plašite da eksperimentišete bojama, opredelite se za nijanse jedne ili dve boje koje će preovladavati u vašem stanu. Da biste izbegli monotoniju, ubacite poneki nesvakidašnji komad nameštaja ili detalj koji će obogatiti prostor. On se od ostatka stana može izdvajati bojom ili oblikom. U ovom slučaju, to je beli luster neobičnog dizajna.

Krovni prozori

Spajanje više krovnih prozora u celinu obezbediće veliku količinu svetlosti u radnom prostoru i stvoriti prijatan ambijent za rad i boravak u njemu. Treba da iskoristite pogodnost koju nudi život u stanu u potkrovlju kombinujući 2, 3, 4 ili 6 prozora na krovnoj površini i tako se igrajući svetlošću u svom domu.

Knjige

Upotreba prirodnih i autohtonih materijala, pre svega drveta, kamena i opeke, obezbeđuje prijatan radni ambijent. Iskoristite ove materijale u kombinaciji sa starim drvenim nameštajem za inspirativne prostore koji zrače toplinom i ušuškanošću.

Tekst: dia Sonja Brstina
Foto: Dreamstime, Indigo studio, Claudio Tajoli, Andrea Vierucci