Zavese – moćan akcenat u prostoru

by | September 6, 2017

 
Svaki put kada kročite u prostoriju, prva stvar koju ćete primetiti jesu osvetljenost i boje koje dominiraju u njoj. Naučnici i psiholozi koji se bave uticajem boja na čoveka otvaraju nam vrata tog sveta, i donose nam potpuno nov način razumevanja toga kako boje zaista utiču na naše živote, osećaje i raspoloženje.

Pre nego što odaberete boju za vaše zavese, morate imati na umu nekoliko bitnih stvari koje vam mogu pomoći da odlučite koja od njih najbolje pristaje vašoj sobi. Jedna od najvažnijih stavki s kojom morate početi jeste sagledavanje celokupnog stila vaše prostorije, boje zidova, tepiha i nameštaja.

Samo jedan element može da bude zvezda sobe, dok su ostali dobar dodatak celokupnom dekoru. Uvek imajte na umu pravilo – ako su zidovi prostorije, tepisi ili nameštaj živopisnih boja, najbolje je opredeliti se za zavese neutralnih tonova. I suprotno – ako su cela soba i nameštaj u neutralnim nijansama, zavese živih boja predstavljaju pravi izbor.

Crvena boja stimuliše apetit, seksualne potrebe, energiju i čini ljude mnogo aktivnijim, tako da zavese u ovoj boji mogu biti savršene, kako za vašu kuhinju, tako i trpezariju, ili spavaću sobu. Međutim, imajte na umu da je crvena boja prejaka, pa ne preterujte s njom.

Narandžasta boja čini da mnogo lakše prihvatite promene, stvara osećaj udobnosti i pruža energiju. Ova boja može biti idealna u sobama u kojima se okupljaju svi članovi porodice, a posebno je pogodna za kuhinje i trepezarije jer, kao i crvena, podstiče apetit. Nije preporučljiva u spavaćim sobama, jer deluje previše stimulišuće.

Žuta je vrlo slična narančastoj i pruža osećaj prijateljstva i gostoljubivosti. Ako želite da se vaši gosti osećaju opuštenije i slobodno komuniciraju, dekorišite svoju sobu žutim zavesama. Ukoliko imate velike staklene površine, i čini vam se da bi bilo previše da cela zavesa bude u žutoj boji, možete se opredeliti za trakaste zavese i kombinovati žutu, belu i dezeniranu u kombinaciji ove dve boje.
Zelene zavese su perfektne za spavaće sobe zato što je ova boja opuštajuća, omogućuje dobar noćni san, i kao dodatak svemu tome, čini da prostorija deluje mnogo prostranije. Ova boja ne pogoduje svima – u slučaju da je prostor njome prezasićen na neke ljude deluje nadražujuće.
 
Foto: Guliver/Thinkstock

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs