Uspešna plovidba svetskim vodama

by | February 7, 2018
Dizajn unutrašnjosti Boinga 787

Svetlana Mojić, mlada dizajnerka enterijera iz Novog Sada, nedavno je ostvarila svetski priznat uspeh, kada je njena kompanija „Salt & Water“ odnela pobedu na međunarodnom konkursu za dizajn unutrašnjosti Boinga 787 i time osvojila nagradu „International Yacht & Aviation Award“.

Iako je na vazdušnim visinama novajlija, na kopnu i vodi Mojićeva već više godina suvereno vlada svojim inovativnom projektima i idejnim rešenjima za različite enterijere – kako rezidencijalnih objekata, ekskluzivnih stanova i komercijalnih prostora, tako i luksuznih jahti koje su njena svojevrsna specijalnost.

Svetlana Mojić

Svetlana Mojić

Članak se nastavlja posle reklama

Dizajniranje enterijera jahti logična je posledica obrazovanja Mojićeve, koja je svoj talenat brusila na osnovnim studijama arhitekture u Novom Sadu i specijalističkim u Veneciji, a nakon školovanja ubrzo su stigla i prva priznanja, uključujući „Cvet uspeha za ženu zmaja“, nagradu za podsticanje inovativnog preduzetništva koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

Sa svojim saradnicima nedavno ste trijumfovali na međunarodnom konkursu za idejno rešenje enterijera novog Boinga 787. Kako izgleda vaš projekat i po čemu se, po vašem sudu, istakao među konkurentskim predlozima?

Ideja je bila da istražimo različite osobine i mogućnosti svetla i refleksije. Koristeći belu, crnu i sive tonove zajedno sa zakrivljenim, reflektujućim površinama, kristalima i različitim teksturama, želeli smo da stvorimo živopisan, moderan ambijent u kojem će se naš klijent osećati dobro i posle višesatnog boravka.

Članak se nastavlja posle reklama

Otišli smo čak i korak dalje – u salonu smo zanemarili tradicionalan simetričan raspored elemenata u prostoru i dizajnirali jedinstveno rešenje dela za sedenje delimično simetričnog, ali ne u odnosu na centralnu osu aviona, kako to uvek biva, i na taj način uspešno organizovali više različitih celina u jednu prostoriju. Ceo enterijer „teče“ i prostori se međusobno nadovezuju.

Među konkurentima bile su i svetske kompanije kao što su Lufthansa i Jet Airways. Kako objašnjavate činjenicu da je jedna mlada kompanija, kao što je vaša, odnela pobedu pred mnogo „ozbiljnijim igračima“?

Članak se nastavlja posle reklama

Svi projekti koji su se našli u užem izboru izuzetno su dobri. Pretpostavljam da je pri izboru za najbolji prevagnulo to što naš projekat sadrži niz inovacija koje smo uspešno implemetirali u enterijer.

S obzirom na delatnost kojom se bavite, nameće se pretpostavka da u Srbiji nemate konkurenciju, ali ni klijente. Mislite li da će se to u nekom trenutku promeniti?

Članak se nastavlja posle reklama

Tačno je da su preko 90% naših klijenata inostrani klijenti. Volela bih da dobijemo šansu da dizajniramo enterijer nekog javnog objekta u Srbiji, jer uvek je lepo stvarati za sredinu odakle potičete.

Enterijer Boinga 787

Enterijer Boinga 787

Članak se nastavlja posle reklama

Kompaniju „Salt & Water“ osnovali ste pre dve i po godine, a pod njenim imenom već nižete zavidne uspehe na svetskom nivou. Šta biste istakli kao svoja najveća dosadašnja dostignuća?

Verujem da smo do današnje pozicije, kvaliteta i priznanja stigli zahvaljujući malim pobedama u svakodnevnim situacijama. Dobar tim, poštovanje i razumevanje klijenata, kao spremnost da uvek pružimo svoj maksimum, nešto je na čemu mora da se radi svaki dan, konstantno.

Dugo godina ste bili član jedriličarske reprezentacije Srbije, što je sigurno predodredilo da tema vašeg diplomskog rada na studijama arhitekture u Novom Sadu bude dizajn enterijera jahti. Ipak, u praksi se niste ograničili isključivo na dizajn unutrašnjosti plovila, tu su i stanovi, luksuzne rezidencije. Koje projekte biste izdvojili kao najinteresantnije?

Članak se nastavlja posle reklama

Prvenstveno se bavim uređenjem svih vrsta enterijera – rezidencijalnih i komercijalnih objekata, aviona i jahti. Pored toga, često dizajniram spoljašnjost jahti, ali se bavim i industrijskim dizajnom. Verujem da je upravo raznolikost projekata na kojim sam do sada radila, kao i prenošenje iskustava iz jedne oblasti u drugu, doprinelo da moji projekti budu dobro prihvaćeni i priznati.

Plutajući hotel na Zvorničkom jezeru, projekat za ostrvo Mamula i dizajn Airbender 100’ trimarana definitivno su projekti koji su privukli najviše pažnje u javnosti. Postoje jako lepi projekti koje smo radili, ali zbog zaštite privatnosti naših klijenata nismo u mogućnosti da ih prikazujemo u javnosti.

Šta karakteriše dizajn enterijera jahte, a po čemu je posebno dizajniranje unutrašnjosti objekata „na kopnu“?

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog ograničenog prostora na jahti, uvek je izazov dizajnirati prostran enterijer koji je siguran za korišćenje po svim vremenskim uslovima, vizuelno privlačan, praktičan za korišćenje i istovremeno smestiti u njega sve što je neohodno.

San o dizajnu enterijera aviona na neki način ste ispunili nedavno osvojenom nagradom. Imate li još neke neostvarene ambicije?

Svakako, puno njih. U međuvremenu, uživam u projektima na kojima trenutno radim.

Članak se nastavlja posle reklama

Priredila: Aleksandra Gavrilović