Urbani šik

by | January 30, 2018
Narandžaste stolice

Potkrovlja mogu da budu veoma inspirativna za uređenje, pre svega zato što se radi o velikim prostorima bez pregradnih zidova. Na ovim primerima pogledajte kako je moguće poigrati se stilovima, oblicima i bojama i pri tom biti veoma aktuelan.

Trpezarijski sto Syto, dizajn Studija Kairos, ima belu lakiranu površinu i aluminijumske noge zaštićene bezbojnim lakom. Dimenzija stola – 200x85x74cm.

Narandžaste stolice Sweet metalne su konstrukcije, dok su sedišta tapacirana i presvučena mebl štofom koji može da se skida (Poliform,  46,5x53x80 cm). Kao savršena dekoracija na stolu, tu su staklene posude – zvono sa poklopcem, cilindar, ampula i vaza (sve Atelier Almayer).

Tabure na točkiće, prugasto dezeniran, dizajnirao je Antonio Citteria za B&B Italia (60x60x45 cm).

Fotelje

Fotelje Cross, presvučene pepito mebl štofom, izabrane su za ovaj ugao zamišljen u retro stilu. Ove zanimljive fotelje dizajnirao je studio Project za Feg; konstrukcija im je od hromiranog čelika, a dimenzije su 66x85x80 cm.

Moderna podna lampa Nude (Dilenio Design, Kristalia) ima pokretni deo od lakiranog čelika i transparentni difuzor od pleksiglasa. Beli tepih izrađen je od lana, sa bordurom od češljane vune (Fasset, Kasthall, 240×90 cm).

Apsolutno crna polica za biblioteku Cartesia, dizajn Giuseppea Bavuso za Rimadesio, dostupna je u nekoliko različitih dimenzija. Ova na fotografiji je 120x38x160 cm.

Trosed

U centralnom delu dnevnog boravka u kojem je istaknuta crvena boja, nalazi se trosed Lounge (Nicoletti, 220x108x81 cm) sa mehanizmom za podešavanje naslona. S leve strane je aluminijumska polica (dizajn Woodstock, Tissetanta, 90x50x200 cm).

Ispred troseda je stočić Paimio-806, dizajnera Alvara Aalta za Artek (35x50x50cm), a na podu tepih Rossi (Kasthall) od čiste runske vune (90x240cm).

Crvenu fotelju Ola dizajnirala je Patricia Urquiola za De Padovu (80,5×76,5×78 cm), a uz nju je moguće kupiti i tabure (79x47x43cm). Sedište je od kompaktnog poliuretana sa fiksnom presvlakom od istog materijala, dok su nogare od hromiranog čelika.

Bela podna lampa Carrara, dizajnera Alfreda Haberlija (Luceplan), takođe je sačinjena od poliuretana prelakiranog u belu boju (visine 185 cm). Reklamna tabla iz pedesetih godina može da se nađe u prodavnici Spazio ‘900.

Veliki tabure

Za uživanje u prvom jutarnjem obroku – na velikom tabureu presvučenom u crnu kožu Harry Large (dizajn Antonia Citteria za B&B Italia, 154×35 cm) vidimo servis od Isy Kose: činije iz serije Cashmere, plitki tanjir od porcelana, tanjir za voće, zelenu činiju i podmetač od lana (35×45 cm), dok je iz serije Rombi crno-bela čaša od porcelana.

Tepih Savannah koji Parentesi Quadra izrađen je od kožnih komada, u obliku listova fikusa različitih dimenzija, sečenih laserom (170×220 cm). Gledano sa visine, zelena lampa Agaricom deluje poput pečurke. Reč je o dizajnu Rossa Lovegrova za Luceplan.

Lampa je sačinjena od polikarbonata, a dostupna je još u sivoj, crvenoj i boji žada (prečnika 41 cm, visine 28 cm).

Kupatilo

Prelep izbor stvari pastelnih boja za kupatilo: mašina za pranje veša Aqaltis (Ariston) – kapaciteta 7,5 kg, Super Silent tehnologija, energetska klasa A+, dimenzija 60x64x85 cm – dizajnirao ju je Makio Hasuiki.

Stolica Noa Home, dizajn Studija 28 za Ciacci Kreaty, ima sedište od belog kompaktnog poliuretana fiksiranog za nogare od čelika i prelakiranog u sivu boju (48x54x79 cm). Odmah pored nje nalazi se podna lampa Mega Kite, dizajnera Marca Sadlera (Foscarini) – sačinjena od stakla kroz koje su provučene crne niti.

Višebojni peškiri od čistog pamuka pripadaju kolekciji Intinta (Basseti, 65×105 cm). Na podnoj prostirci Parentesi Quadra nalazi se plastični skakavac kao ukras.

Kožna fotelja

Interesantnu kožnu fotelju Darwin dizajnirao je Andrew Hick za Chaplins of London (Gruppo Industriale Busnelli). Konstrukcija je od masivnog drveta, punjenje od poliuretana koji se ne deformiše, dok su nogare od čelika.

Beli stočić-klupica CU, dizajn Monice Graffeo za Kristaliju, sačinjen je od poliuretana, a nudi se u crnoj i crvenoj boji (visine 45 i 65 cm). Na njemu je televizor iz sedamdesetih godina prošlog veka koji može da se nađe u prodavnici Spazio ‘900.

Lampa Piramide ima postolje od ogledala i abažur od crnog tekstila (55x55x160 cm). Tepih Cow Cow je mozaik sastavljen od goveđe i konjske kože (Parentesi Quadra).

Spavaća soba

U spavaćoj sobi u kojoj preovlađuju siva i bela boja nalazi se krevet Alicudi, koji je dizajnirao Rodolfo Dordoni za Flou (170×200 cm). Konstrukcija od čelika presvučena je kožom pieno fiore.

Posteljina Romantico, takođe od Floua, izrađena je od mešavine svile i pamuka i u ponudi je u tri boje i sedam različitih dimenzija. Komoda 707 (Molteni&C) takođe je dostupna u nekoliko boja, a njene dimenzije su 80x50x31 cm.

Stona lampa neobičnog oblika Bague Grande presvučena je silikonom. Reč je o dizajnu Patricie Urquiola i Eliana Gerotta za Foscarini (50x17x30 cm). Na tepihu Esther (Kasthall) od lana i vune vidimo iPod Apple.

Čiviluk je dizajnirala Anna-Maija Jaatinen za Artek, a može da se nađe još u crnoj i prirodnoj boji drveta.

Priredio: Alessandro Pasinelli
Foto: Tiziano Sartorio