Trendovi u nameštaju za 2023: Jake boje i održivost

by | January 18, 2023
trendovi u nameštaju 2023

Ako planirate promene u enterijeru, proverite koji su to trendovi u svetu nameštaja najavljeni za 2023. godinu

Trendovi u nameštaju za 2023

Boje

Šta može biti veselije od svetle palete boja? Beli i neutralni enterijeri polako gube popularnost, a svetle nijanse zauzimaju njihovo mesto, čak i ako se pojavljuju samo kao akcenti. Zaista, uprkos činjenici da u našoj stvarnosti minimalizam igra sve važniju ulogu i, naravno, ima niz prednosti, nije svima udobno u njemu. Da biste izbegli dosadu i osećaj sterilne sobe bez karakteristika, dodajte još toplih ili kontrastnih nijansi.

Institut za boje Pantone proglasio je Viva Magenta za svoju boju godine. Stručnjaci su zaključili da nam u svetu digitalnih tehnologija nedostaju svetlost i prirodne boje. Carmine Red je nekonvencionalna crvena za nekonvencionalna vremena. Inspirisan je crvenom bojom košenil (jedan od najvrednijih insekata od kojih se dobija crvena prirodna boja).

Udoban minimalizam

Ova, 2023. je godina „svega prijatnog“, tako da je važno da u svom domu imate mekane tkanine i komade nameštaja. U 2023. godini do izražaja će doći teksturne tkanine, somot, moher i bukle, dok će šarene sofe i fotelje sa akcentima postati glavni akcenti. Pojavljuju se čupave vunene stolice i sofe od somota, ali plastičnog i hladnog metalnog sjaja više nema.

Otkačeni klišei i masovni dekor

Mnogi dizajneri više nisu zainteresovani za nameštaj sa jasnim linijama i onaj koji dolazi u kompletu, već radije koriste jedinstvene i neočekivane predmete u svom dizajnu. Postoji obnovljeno interesovanje za starinski nameštaj jer sve više ljudi na ove kupovine gleda kao na održiv izbor i ekološki izbor.

Starinski nameštaj

Slobodno mešajte stilove, dodajući starinski drveni nameštaj u moderan enterijer, kombinujte sofu sa akcentnim stolicama ili fotelju u drugom stilu. Ovo će razbiti simetriju, učiniti unutrašnjost zanimljivijom i jedinstvenijom. A ova mešavina će vašem domu dati jedinstven karakter.

Ipak, ovo ne znači da morate reći zbogom svojim tradicionalnim stolovima i konzolama. Samo eksperimentišite sa neobičnim dodacima. Fokusirajte se na ono što vam je važno. Možete, na primer, da izaberete lične predmete kao što su knjige, suveniri ili fotografije. I pronađite nekoliko mesta gde ih je lepo postaviti – na sto za kafu, policu ili komodu.

Presvlake

Najverovatnije će trend ka racionalnoj potrošnji i ponovnoj upotrebi stvari samo jačati. Dakle, vreme je da presvučete fotelje koje čuvate na tavanu ili promenite tapacirung na starinskom kauču. Uložite u jedinstvenost, potražite rukotvorine, nešto zanimljivo na buvljacima i prodavnicama ili kreirajte nešto novo svojim rukama.

Zaobljene površine

U modernim enterijerima sve češće se mogu videti zakrivljene površine, meki obrisi i predmeti ublaženih oblika koji unose dodatnu organičnost. Na primer, stolovi treba da budu okrugli i postavljeni nisko na pod.Lukovi, ovalni oblici… sve ovo je poželjno.

 


H. Dunđerov