Stilovi spavaćih soba

by | January 19, 2018
Spavaća soba

Kakav može da bude krevet? Romantičan, ”muški”, u zen, neo-kantri ili, pak, urbanom stilu… Evo pet rešenja za one koji vole aktuelan i ležeran stil, sa snažnim ličnim pečatom.

Krevet Ania (Halifax By Tisettanta), presvučen posteljinom i pokrivačem u modernom, romantičnom stilu, savršeno ”leži” u sredini sobe. Komplet Twin (Somma), sašiven je od satena štepanog koncem, a jastuci sa izvezenim motivima cvetova pripadaju seriji Duran.

Tu su još ljubičasti pokrivač Cecchi&Cecchi, jastuk od lana i svile Cinzia Sforza i prekrivač za bračni krevet Ninfa (Fazzini) od čiste svile, dovršen ručno. Na stočiću od javorovine Wood Table, rađenom po dizajnu Marcela Wandersa za Cappellini, nalaze se čajnik Robertaebaste i šolja iz kolekcije Lili Garden (Licia Martelli, prodajno mesto Amalgama).

Na podu je tepih Filiali (Altai, 246×156 cm), a ispred ogledala Oblio (Porada), sa ramom od hrastovine prevučene belim lakom (100×200 cm), vidimo par cipela Martinija Ozvalda.

Levo je viseća fuksija Giuko (Itre), a zidovi su obloženi tapetama sa cvetnim motivom (Ambra, Jannelli&Volpi). Na stočiću za šminkanje iz 1935. godine (Robertaebasta, 130×50 cm) nalaze se ogrlica (Amalgama), kozmetički proizvodi poznatih kuća – Biotherm, Armani, Helena Rubinstein, parfem Cacharel, ogledalo, četka i bočica (Moscova Libri i Robe), kao i vaza Poetic Garden (Baccarat).

Spavaća soba slika 1

Ova spavaća soba u ekscentričnom, pomalo muškom stilu, odlikuje se igrom tonova tamnosive i crne boje. Originalan šareni efekat daju tapete iz kolekcije Fibres (Jannelli&Volpi, rolna je duga 8,2 m, a široka 68 cm).

Jastuk na štrafte Tampico od tafta Pjera Freja, položen je na stočić Digitable od crnog eloksiranog aluminijuma sa stilizovanim rupama (43×38,5×42 cm), koji je dizajnirala Patricia Urquiola, a proizvodi ga B&B Italija.

Putni kofer izrađen je od pergamenta i bele kože, dizajn iz 1930. godine (Robertaebasta, 50x34x45 cm). Tabure Pouf 45 je zagasite boje (Porada, 45x45x45 cm) a na njemu je podna lampa Bon Ton (Penta) sa stalkom u boji dima i abažurom od šantunga (prečnik 30 cm, visina 96 cm).

Krevet

Krevet Iseo (Cantori), sa ramom od aluminijuma i uzglavljem presvučenim kožom boje bele kafe, idealan je za kuću u nekonvencionalnom stilu. Rad istog dizajnera su i ukrasni prekrivač i jastuk Percalle, kao i metalni stočić Taolino, na kojem su šolja Ralph Lauren Home, poslužavnik Mami (Alesi) i sveća (Bougie La  Francaise).

Tu su još crni jastuk Ralph Lauren, jastuk sa navlakom (Armani Casa) i crni pokrivač Marzia Mosconi ukrašen kristalima (Amalgama). Na zidovima obloženim tepatama Fibres (Jannelli&Volpi), okačeni su panoi koje je oslikao Andrea dal’ Olio.

Pod je obložen pločicama od poluporcelana Metal Format (Iris Ceramica, 45,7×45,7 cm) i tepih Cuts (SofarSonear). U pozadini je ormar iz serije Reverie (Armani Casa) sa fiokama i frontovima od braon hrastovine i mesinganim detaljima. Ukras na ovom elementu je posrebrena lampa China (Penta).

Bračni krevet

Krevet Valdorcia (Axil, 191x228x13-61 cm) poštuje pravila ”bioarhitekture”. Uzglavlje i ram su od drveta sa završnim slojem od izbeljene hrastovine. Posteljina Lino Casa sastoji se od jastuka i pokrivača Dandy Pierra Frey i malog pokrivača (Lino Casa).

Na zidu je drvena obloga od iverice (tikovina), Alpilignum (Alpi). Niski noćni stočići (Axil) prelakirani su – na levom je lampa Wood (Penta), a na desnom posudica (Serax) i šolja (Le Jardin d’Ulysse). Viseća lampa Akari J1, dizajnera Isamu Noguchi, može da se kupi u prodavnici Dovetusai.

U prvom planu, na drvenoj klupi koju je dizajnirala Katrin Arens nalaze se: Urushi jastuk za meditaciju (Zafu), posuda za čaj Nuage i čajnik Cast. Tu su još prekrivač sa resama, rupičasti pokrivač i jastučnica (Lino Casa). Na podu su prostirke od ovčje kože Ludde (Ikea).

Stolica na ljuljanje

Sjajnu dopunu spavaćoj sobi predstavlja kutak za odmor  kojim dominira rafinirana drvena stolica za ljuljanje, redizajn modela iz XIX veka. Kreaciju potpisuje grupa američkih dizajnera Shaker, po kojima je stolica dobila ime. Proizvodi je De Padova, osnova joj je od bukovog drveta prirodne boje, a sedište od pamučnih traka, u istom tonu kao i posteljina.

Preko naslona je prebačen ogrtač Malo od čistog kašmira. Za serviranje doručka tu je stočić Varaschin, sa postoljem od nerđajućeg čelika, dok je osnovna horizontalna površina od drveta sa završnim slojem zebrastog dezena.

Na stočiću su drveni poslužavnik i šolje od bambusa sa cediljkama (Galleria Luisa Delle Piane).

Crveni bračni krevet

Izobilje drveta u sobi kantri stila. Krevet Ghost od tikovine projekat je Feg Dizajn Centra. Komplet uzglavlja sa navlakama ima dimenzije 208x229x74 cm. Interesantna je boja posteljine od čistog pamuka iz serije In tinta (Bassetti), a može da se nađe u preko 20 tonova.

Od istog proizvođača su i pokrivač Piumone i jastuci načinjeni od antialergijskog vlakna ili od prirodnog perja kojim je ukrašen i jastuk Sable Ivana Radaelia, kao i pokrivač od ovčije kože Sik (120×160 cm). Noćni stočić Falo datira iz 1920. godine (Riva): od Kauri drveta premazan bojom na bazi ulja, dimenzija 35x35x42 cm.

Na stočiću je bokal My Table po dizajnu Antonia Citterio (Guzzini) i čaša (Baccarat). Desno, na stolici bez naslona Blando (Marac) presvučenoj imitacijom ovčije kože (45x45x35 cm), nalazi se ogrtač Euforija (Happidea) od 100% poliestera (150×170 cm). Podne obloge boje duda imaju dimenzije 50×50 cm (Unico di Cuoiarredo).

Urbani stil

Spavaća soba u urbanom stilu dizajnirana je u kombinaciji bele i crne boje, sa otkrivenom šipkom za kačenje garderobe. Model udobnog kreveta Letto Party dizajnirala je Karla Koloma (Flou).

Uzglavlje ima prostor za odlaganje jastuka i presvučeno je navlakom koja može da se skida (190x263x71 cm). U istom tonu su ukrasni prekrivač Riga (Flou), jastučnica Lino i pokrivač, oboje crni i od istog proizvođača.

Na noćnom stočiću Party (takođe Flou, 60x50x29 cm) nalazi se lampa Passion (FontanaArte), po dizajnu studija Beretta, bokal i čaša Orseggi, po dizajnu Akilea i Pier Giacomo uz konsultacije sa Luigi Veroneli (Alessi), i slika Radura (Armani Casa).

Na zidu su drvene obloge Party (Flou) presvučene tkaninom i sa policama za knjige prelakiranim u belo (126,5×120 cm). Na policama: slike Chiara Belloni (L’Affiche), radio-aparat Cubo (Spazio 900), vaza Rondo (Armani Casa), sveća (Ralph Lauren Home), poster (Ikea).

Umesto ormara, tu je konstrukcija Continua (Pallucco), dizajn Netowrk, ima dva modula 75×180,5 cm. Lanene košulje su Flou, a cipele su iz kolekcije Fratelli Rossettija.

Priredila: Anna Congiu
Foto: Enrico Conti  tekst Barbara Gerosa