Čarolija boja: Renovirani stan u Barseloni

by | August 27, 2023
Čarolija boja: Renovirani stan u Barseloni

Uz pomoć eksplozije boja, arhitektonski tim Colombo and Serboli Architecture dao je potpuno novu dimenziju prostorijama stana u Barseloni.

Renovirani stan u Barseloni

Casa Klinker, apartman namenjen porodici koja živi u inostranstvu, smešten na poslednjem spratu zgrade u Born četvrti, postao je pravo umetničko delo nakon renovacije koju su osmislili italijanski arhitekti Mateo Kolombo i Andrea Serboli. Stan je pretrpeo ozbiljnu štetu usled eksplozije, koja je uništila unutrašnjost nedavno renoviranog prostora, a vlasnik, sam dizajner enterijera, obratio se ovom dvojcu kako bi mu pomogli da obnovi i osveži stan. Iako su radili s ograničenim budžetom, arhitekte su odlučile zadržati osnovni raspored stana i distribuciju sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Renovirani stan u Barseloni: Razigrani enterijer

Visoki plafoni, štukature, gips na zidovima i podovi tipični za period kuća u Kataloniji pažljivo su očuvani, integrisani i istaknuti u novom projektu kroz beskompromisnu upotrebu boja i pažljivo definisan nameštaj.

Centralni deo stana gotovo je preplavljen bojama: plafon, pod od mikrocementa, kuhinjski nameštaj, radni sto i police u studiju obojeni su bojom cigle. Rezultat je jedinstvena eksplozija boja koja dominira kao srce stana i usmerava pažnju ka ostalim prostorijama u kući. Izvan ovog bloka boje cigle, bogato dekorisani plafoni oslikani su intenzivnim tonovima, dok se traka boja – različita za svaku prostoriju i usklađena sa nijansama pločica na podu – proteže duž zidova stana, penje se na vrata, prozore i ormare, pružajući horizontalnost i kontinuitet visokim prostorijama.

Članak se nastavlja posle reklama

U glavnoj spavaćoj sobi, traka boje pretvara se u volumen: uzglavlje kreveta opremljeno svetlima, prekidačima, utičnicama i prostorom za odlaganje.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga, čarolija boja se proteže kroz čitav stan, stvarajući dinamičan i svež ambijent u svakoj prostoriji. Živahne nijanse na zidovima, vrata i nameštaju obogaćuju prostor prirodnom svetlošću, stvarajući osećaj otvorenosti i prostornosti, čak i u ograničenim dimenzijama stana.

Članak se nastavlja posle reklama

Ova revitalizacija stana u Born četvrti Barcelone pokazuje kako inovativan pristup bojama može preoblikovati prostor i stvoriti jedinstveno iskustvo stanovanja. Kroz smelo eksperimentisanje s bojama i teksturama, arhitekti su uspeli da stvore živopisno i funkcionalno okruženje koje odiše karakterom i harmonijom, istovremeno poštujući istorijske karakteristike zgrade.

Članak se nastavlja posle reklama

Casa Klinker postala je svojevrsna paleta boja koja igra ulogu protagonistkinje, vraćajući život i dinamiku ovom prelepom stanu u srcu Barselone. Ovaj kreativni pristup revitalizaciji prostora donosi novu dimenziju estetici i funkcionalnosti, stvarajući dom koji osvaja svojom originalnošću i živopisnošću.


Borjana Božić

dubassy/gettyimages