Mistični predmeti sa dalekih prostora

by | April 22, 2014
Sa dalekih prostora

Veliki izbor sasvim autentičnih predmeta za kuću u duhu zemalja Istoka može se naći i na našem tržištu: komadni nameštaj, ali i ukrasni predmeti koji, zahvaljujući posebnoj lepoti, mogu da budu lepi pokloni.

Nameštaj sa Dalekog istoka uglavnom je ručne izrade dok su materijali od kojih se izrađuju ovi predmeti prirodni i plemeniti: drvo, kamilja kost, posrebreni mesing, različite vrste kože (kamilja, jagnjeća, kozja), keramika, bakar i mesing…

Na predmetima, koji su uglavnom geometrijskog oblika, zastupljena je bogata ornamentika preuzeta iz lokalne arhitekture, floralni motivi i pravilni ili nepravilni geometrijski oblici. Upotrebljavaju se boje koje su povezane sa pet elemenata – zemljom, vatrom, vodom, metalom i drvetom. Iz ovoga razloga, pri uređenju stanova u ovom stilu, upotrebljavaju se boje kao što su: braon, narandžasta, crvena, plava…

Članak se nastavlja posle reklama

Daleki prostori slika 1

Kao prepoznatljiv element uređenja u duhu Istoka koriste se i karakteristični tkani predmeti od pamuka, svile, vune, lana. Tkanine i tepisi bogato su ukrašeni, uglavnom višebojnim geometrijskim oblicima. Unikatni ručno rađen tepih Shirvani izrađen je u kombinaciji vune i svile.

Nameštaj ručne izrade od prirodnih materijala: ratana, bambusa, vodenog ljiljana, bananinog lista, tikovine i ružinog lista mogu se kupiti u prodavnicama East Point. Predmeti i nameštaj poreklom su iz Indije, Indonezije, Tajlanda i Nepala. Kao čest materijal za izradu komadnog nameštaja i detalja visokog kvaliteta i čvrstoće jeste drvo šišam.

Članak se nastavlja posle reklama

Od ovoga drveta izrađeni su elementi najmodernijih oblika i ravnih linija sa bogatim duborezima i tradicionalnim indijskim motivima. Svi komadi izrađeni od punog drveta i imaju grubu završnu obradu.

Daleki prostori slika 2

Članak se nastavlja posle reklama

Sto je izrađen od ratana a fotelja napravljena u Indoneziji od kombinacije ratana i lišća banane. Jastuci i presvlake fotelje punjeni su pamukom.

Daleki prostori slika 3

Članak se nastavlja posle reklama

Presvlake se jednostavno skidaju i peru, što olakšava održavanje. Na površinu stola moguće je postavljanje staklene ploče.

Daleki prostori slika 4

Članak se nastavlja posle reklama

U kulturi Istoka zastupljen je i širok asortiman sveća toplih boja i jednostavnih, ali i raskošnih oblika poput cveta.

Daleki prostori slika 5

Posebnom lepotom, skladnom kompozicijom i elegancijom ističu se zidni svećnjaci od kovanog gvožđa, keramičke vaze ili zanimljive lampe.

Članak se nastavlja posle reklama

Daleki prostori slika 6

Mebl štofove, jastučnice i prekrivače u duhu orijentalnih kultura nudi firma Wod’s. Na slici  se vide dva jastuka različitih dezena u krem-bordo kombinaciji boja. Ukoliko želite istočnjački stil u domu, nećete pogrešiti upotrebom cvetnih motiva, različitih stilizovanih oblika i veličina.

Daleki prostori slika 7

Članak se nastavlja posle reklama

Orijentalni duh prepoznatljiv je i na unikatnom, ručno izrađenom nameštaju. Kombinujući plemenite vrste drveta sa luksuznim tkaninama najvećih svetskih dizajnerskih kuća, stvaraju se originalni komadi ekskluzivnog nameštaja.

Daleki prostori slika 8

Na fotelji Elegance iz kompanije Svarog art ističe se idealan spoj elegancije i motiva sa Dalekog istoka. Pored proizvodnje, ova kompanija pruža mogućnosti restauracije i izrade replika postojećih komada nameštaja.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: dia Sonja Brstina
Foto: PR fotografije