PONOVO U TRENDU: PLOČICE NA RADNOJ POVRŠINI

by | 20 aprila, 2022
pločice na kuhinjskoj radnoj površini

Jedan trend iz osamdesetih godina prošlog veka vraća se u velikom stilu – reč je o oblaganju kuhinjske radne površine pločicama.

Ukoliko krenete da obilazite prodavnice, videćete da postoji veliki izbor pločica koje mogu da se koriste za oblaganje radne površine – keramičkih, kamenih, mermernih, staklenih – i sigurni smo da ćete veoma lako naći dezen i boju koja odgovara stilu vaše kuhinje. Naravno, ne moramo posebno da ističemo da su najizdržljivije one od mermera.

Keramičke pločice su takođe dugotrajne, praktične i uvek popularne. Osim što ne propuštaju vodu, otporne su na visoke temperature (ne morate razmišljati gde ćete sa vrućom šerpom ili tiganjem), ogrebotine i fleke.

Idealne su za deo oko sudopere i za oblaganje zida iznad ploče. Jednostavne su za održavanje i zamenljive ako poželite neku drugu boju. Jedina mana koja se može pripisati ovom načinu oblaganja jesu fugne (prostor između pločica) – teško se čiste, pa vam preoporučujemo da uzmete masu za fugovanje u nekoj tamnijoj boji.

Stakleni mozaici odlikuju se raznolikošću boja i daju dozu glamura svakoj prostoriji, čineći je atraktivnijom i zanimljivijom. Delovi staklenog mozaika zalepljeni su na fleksibilnu PVC mrežicu, koja omogućava brzu ugradnju i fugovanje.

Kad je reč o postavljanju, dobra stvar jeste to što većinu ovih kuhinjskih pultova možete sami da ugradite, jer na internetu postoji mnogo tutorijala koji će vam u tome pomoći.

Dva su glavna načina oblaganja kuhinjske radne površine pločicama – prvi je da kreirate jedinstvenu celinu tako što ćete zid i radnu površinu prekriti istim pločicama, a drugi je da se opredelite za njihov potpuni kontrast.