Napad klonova. Kineskih. Auto-klonova.

by | October 22, 2015

Ako postoji neki element zbog kojeg možete kritikovati Tesla Model S, to je cena. Električni sedan je ludo skup, košta 71.000 dolara a i šestocifrene cene nisu retke ako se odlučite za dodatke. Model X SUV od prošlog meseca košta čak 143.000 dolara. Tesla želi da se otarasi ovog elitističkog imidža i da privuče više mušterija i najavljuje novi Model III 2017. godine, a direktor Ilon Mask (Elon Musk) najavljuje cenu od „samo“ 35.000 dolara (dobro, podnošljivije od prethodnih cena), koaj predstavlja poztitivnu poruku investitorima i kritičarima koji su govorili da je potencijalna profitabilnost ove kompanije upitna na duže staze. Jedno je prodati 50.000 auta bogatašima a drugo je prodati stotine hiljada onima koji jednostavno samo solidno stoje.

Ali, Mask može da nastrada i ovako i onako. Kina može da ubije ove napore Tesle, jer u Kini sindikati su pod kontrolom države, tako da nema nekakve organizovane borbe za povećanje plata i štrajkova. Dakle, jeftin rad, masovna potrošnja i masovna proizvodnja, i olabavljeni stavovi pema intelektualnoj svojini, sve to može da minira Tesline napore, jer u Kini se prave skoro fotokopije Teslinih automobila, a kineski inženjeri bukvalno preslikavaju e-automobile iz SAD. Naravno, koštaju znatno manje. I lošiji su, ali koštaju znatno manje. Dakle, priuštivi su.

youxia-ranger-x-front-932x524

Članak se nastavlja posle reklama

Youxia Ranger X…

model-s-on-road_1920x1200_g-932x583

…I njegov stariji brat, Tesla Model S. Liče… malo?

Članak se nastavlja posle reklama

Tesla nije jedini koji se bori sa Kinom. Land Rover se trudio i nije uspeo da zaustavi Kineze da naprave kopiju Evoque SUV. A potražnja za EV (electric vehicles, električna vozila) stalno raste. Kina se zaista jako boji sve većeg zagađenja i želi da podrži povećani broj e-vozila na drumovima, a intelektualna svojina nikad ih i nije previše zanimala. Tržište u Kini “eksplodira” i Peking je zacrtao da se mora na drumovima naći 5 miliona “auta na novu energiju” do 2020. godine. Dodatno, Tesla se suočava sa velikim uvoznim taksama u Kini, a domaći proizvođači automobila su oslobođeni poreza.

Tesla se suočava sa konkurencijom od strane auta Youxia Ranger X kojeg je napravio Huang Šiujuan (Xiuyuan), 28-ogodišnji preduzetnik koji je angažovao tim od 50 inženjera koji su za 16 meseci projektovali auto koji sumnjivo liči na model S. OK, nisu baš jednojajčani blizanci, neki delovi su “maznuti” od Lexusa, Audija i Maseratija. Youxia na mandarinskom znači “vitez jahač” i to je serija iz 80-ih u kojoj je glumio David Hasselhoff, da sve bude smešnije. Ranger X ima elemente auta iz 80ih, ali je u svemu ostalom besramna kopija Modela S. Ilon Mask možda neće uspeti da proda pola miliona vozila u Kini za sledećih deset godina. U svetu, možda, ali u Kini će biti žrtva napada klonova.

Članak se nastavlja posle reklama