Magija ogledala

by | January 24, 2018
Ogledala

Ogledala, osim svoje praktične, sve češće u enterijeru imaju i estetsku funkciju. Mogu se nabaviti već izrađena ili se praviti po želji, kako bi se savršeno uklopila u ambijent u kojem će stajati.

Ogledala slika 1

Ogledala su neophodni element u svakom enterijeru, bilo da je reč o stanu, poslovnom prostoru, komercijalnom sadržaju ili javnoj ustanovi… Ona se postavljaju radi različitih efekata koje želimo postići, ali prvenstveno zbog toga što utiču na kvalitet prostora u kojem provodimo vreme.

Članak se nastavlja posle reklama

Ogledala slika 2

Ovi dekorativni predmeti različitih oblika i stilova stvaraju iluziju dubine i proširenja prostora. Koriste se i da prikriju nedostatke i nepravilnosti – mala prostorija postaće vizuelno veća, a uski i mračni delovi kuće preobraziće se u prostrane i svetlije. Ukoliko želimo da ogledala menjaju izgled prostora, onda je bolje opredeliti se za manje dimenzije.

Ogledala slika 3

Članak se nastavlja posle reklama

Ramovi mogu biti najrazličitiji, od onih svedenih, do kitnjastih, stilskih i ekscentričnih. Takođe, uvek je važno postaviti ogledalo na pravo mesto, tako da u sebi reflektuje zanimljiv detalj iz prostora. Treba voditi računa i o visini njegovog postavljanja. Idealno je postaviti ga u visini očiju. Ako ste se opredelili za manja ogledala u svom enterijeru, ipak bi trebalo da postoji i jedno veliko, centralno – koje će služiti za ogledanje cele figure.

Ogledala slika 4

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolji efekat svakako postižu velika ogledala, i to ona iz jednog komada. Impozantno izgledaju i čarobno otvaraju dubinu prostora iza zida na kojem se nalaze. Takođe,  velika ogledala mogu da se postave i na ugradne plakare ili frontove ormara.

Ogledala slika 5

Članak se nastavlja posle reklama

Tako postaju fiksni delovi enterijera. Danas je u enterijerima popularno grupisanje više manjih ogledala koja zajedno čine mozaik, i tako postižu efekat većeg ogledala. Komadi mogu biti veoma mali, doslovno kao delovi mozaika, a mogu biti i većih dimenzija ali i različitih oblika.

Ogledala slika 6

Članak se nastavlja posle reklama

Ogledala, kao i drugi sjajni predmeti, imaju sposobnost reflektovanja i na taj način aktiviraju energiju, te privlače ili uvećavaju količinu svetlosti. Zato, pri postavljanju ogledala, obratite pažnju da se u njima reflektuje nešto vredno i pozitivno.

Ogledala slika 7

Jer, prema feng šuiju, ogledala udvostručuju sve što se u njima ogleda. Kako dobro tako i loše. Prema ovom shvatanju, postoje mesta koja su pogodna, ali i ona koja se ne preporučuju za postavljanje ogledala.

Članak se nastavlja posle reklama

Ogledala slika 8

Zbog svega ovoga, posvetiti posebnu pažnja pravilnom rasporedu ogledala u svom prostoru.

Tekst i foto: Salon Kare, Dreasmstime, Schutterstock

Članak se nastavlja posle reklama