Magenta – boja godine za 2023.

by | 9 decembra, 2022
Magenta - boja godine za 2023.

U kulturnom trenutku oblikovanom bezbrojnim izazovima, Pantoneova boja godine za 2023. je smela nijansa crvene koja govori o snazi i vitalnosti potrebnim za stvaranje pozitivnije budućnosti.

 

PANTONE 18-1750 Viva Magenta, živopisna nijansa grimizno crvene, je studija ravnoteže: oslanjajući se i na tople i na hladne tonove, poreklo boje je utemeljeno u prirodi sa naelektrišućom nijansom koja se može naći i fizičkom i u virtuelnom obliku, govoreći o raznolikosti našeg savremenog sveta.

Boja je izabrana jer se smatra nekovencionalnom nijansom koja odgovara ovom nekovencijalnom vremenu, što bi za nas moglo označavati novu viziju budućnosti. Ona prenosi moć, ali na aserativan, a ne agresivan način. „To je boja koja zaista vibrira živahnošću i snagom, koja pokazuje novi signal snage, što je nešto što nam je svima potrebno za optimističniju budućnost“, objašnjavaju dizajneri.

Odabrali smo nekoliko enterijera obojenih u nijanse koje podsećaju na Viva Magenta, boju godine. Nijanse jarko ružičaste magenta su koristili dizajneri enterijera u projektima u nastavku da bi osvetlili prostore na lokacijama u rasponu od Kopenhagena do Tokija.

Atrijum, SAD, Smith Hanes Studio

Bogati tonovi zelene, boje maline i zlatne boje se sudaraju sa glatkim teraco, sjajnim pločicama i tropskim tapetama u bistrou i restoranu Atrijum u Atlanti. Lokalni arhitektonski studio Smith Hanes Studio inspirisao se linijama živopisnih francuskih kafića i art deco zgrada.

Boja godine u Maggie’s Centre, UK, Ab Rogers Design

Na ovom mestu za lečenje u Megi centru u Satonu, Engleska, pacijenti mogu da se odmaraju i oporavljaju u dnevnom delu ružičasto-ljubičastih tonova koji je studio Ab Rogers Design želeo da se oseća veselo, a opet osetljivo. „Verujući u senzualnu i psihološku moć boja, obojili smo okolne sobe kako bi odgovarale funkcijama i aktivnostima“, rekli su osnivači Ab Rogers Design-a Ab Rogers i Ernesto Bartolini.

Toggle Hotel, Japan, kompanije Klein Dytham Architecture

Smešten između podignutog autoputa, železničke pruge i reke Kanda u Tokiju, hotel Toggle je dizajnirao Klein Dytham Architecture sa sedištem u Tokiju kako bi se izdvojio od susedne infrastrukture. Unutar svake sobe, koju gosti mogu da biraju na osnovu preferencija u boji, nameštaj, posteljina, tepisi i mekani nameštaj su obojeni u istu nijansu, a jedna od njih je magenta, boja godine.

Za kraj, izdvojili smo nekoliko fotografija enterijera koje vas mogu inspirisati da ovu boju uvedete u vaš dom.

U šik i modernim enterijerima ona će biti savršen odabri za zidne površine.

A ako niste spremni za velike promene, ona se može za početak naći u vidu nameštaja.

 

 

Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages