Vodene vile u Holandiji

by | April 25, 2013
Vodene vile

Gradnja vila u Roterdamu u skladnom je odnosu sa prirodom. Pogledajte na koji način kuće mogu da budu primer jedinstvene arhitekture koja se ne bori sa prirodom.
Unutrasnjost grade na vodi
Holandija je zemlja u kojoj već decenijama postoje visoki standardi stanogradnje i to ne samo kada je reč o luksuznim i skupocenim stanovima. Ove kuće pomeraju granice urbanosti Roterdama, imajući u vidu da su građene tik iznad brane i poprilično integrisane u vodu.

Vodene vile terasa
Ovakve vile nisu nikakvo „svetsko čudo“ za holandsko tlo. Holanđani su tokom čitave svoje istorije bili upućeni na more. Već u XIII veku su morali da isuše nizinsko tle koje leži ispod Severnog mora i zaštite ga od poplava gradeći niz rovova i odvodnih kanala. Tako su mogli da razvijaju gradove i luke koji bi primali moreplovce i trgovce.

Enterijer zgrade na vodi
Carin Ter Beek i Roel Lichtenberg iz arhitektonske kompanije „Blauw“ iskoristili su to nasleđe gradnje na moru i stvorili prelepe enterijere iz kojih, zbog njihovih kosina, puca pogled samo na vodeni svet oko njih. Svaka dnevna soba izlazi na terasu koja je okrenuta prema vodi, a balkoni su postavljeni cik-cak kako bi stanari imali svoju privatnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Vile na vodi
Pri gradnji ovih vila korošćena je slamnato-blatna konstrukcija koje ne šteti okolini, a osigurava prilično dobru zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova. Svaki slamnati zid gradi se posebno, pa je svaka kuća, kad se bolje pogleda, malo drugačija od druge.
Kvalitet života na vodi osvežio je savremenu arhitekturu i prisilio korisnike da budu ekološki osvešteniji. Ovaj mentalitet – „iz prirode je došlo, u prirodu se i vraća“ – obasjan je pretpostavkom da je lepota preduslov održivosti. A kada i zgrada, a ne samo njeni stanari, „poštuje“ okolinu, garantovana joj je dugovečnost.