Uredite svoj dom uz pomoć stručne literature

by | June 13, 2013
Svetlost u enterijeru

Opremanje enterijera veoma je inspirativno, naročito ako pri ruci imate literaturu o enterijeru, sobnom bilju, fotografijama.

Svetlost u enterijeru

New light design
Izdavač: Daab
Knjižara: Mamut

Svetlo konačno dobija na značaju… Knjiga pod nazivom New light design donosi već gotova rešenja, ali može poslužiti i kao podsticaj za one koji, ipak, više vole da budu originalni i da sopstveni dom urede prema svojim idejama. Knjiga je bogata ilustracijama, a posebna pažnja posvećena je osvetljenju prostora, koje zauzima važno mesto u kreiranju opšeg utiska o enterijeru. Nameštaj jeste bitan, ali ako unutrašnjost doma odaje sumornu sliku i pored toga što je ponosni vlasnik uložio mnogo truda u i novca – zašto se to ne bi promenilo jednim klikom na prekidač kad je to već moguće.

Članak se nastavlja posle reklama

Knjiga New light design kao poručena je da u dom unese inspiraciju, veselje i romantiku. Sve što je potrebno jeste da imate dobru volju i da makar malo znate engleski jezik.

Larousse enciklopedija vrtnog i sobnog bilja Enciklopedija arhitekture

Larousse enciklopedija vrtnog i sobnog bilja

Izdavač: Mono&Manjana

Članak se nastavlja posle reklama

Savršena knjiga za sve botaničare amatere! Enciklopedija će vam omogućiti da odaberete baš one vrste biljaka kojima ćete sebi ulepšati životni prostor u skladu sa uslovima u njemu. Knjiga donosi 250 gotovih ideja i 1.500 vrsta biljaka složenih po abecednom redu i isto toliko fotografija koje prikazuju dekoraciju enterijera. Svaka biljka opisana je veoma detaljno, a uputstva za njeno održavanje prikladna su i za potpune amatere u ovoj oblasti.

Ono što ovu enciklopediju čini još interesantnijom jeste deo posvećen onima koji nisu zainteresovani ili ne mogu svakodnevno da odvoje po bar pola sata za negu biljaka. U Odeljku za lenjivce predstavljene su one vrste koje se uglavnom staraju same o sebi i ne zahtevaju da im se previše posvetite.

Članak se nastavlja posle reklama

Enciklopedija arhitekture

Autor: Slobodan Maldini
Izdavač: Intergraf
Knjižara Mamut

Namenjena je svima koji se interesuju za arhitekturu i urbanizam, a na policama ljudi iz struke je već sigurno pronašla svoje mesto. Dvotomna enciklopedija sadrži 35.000 terminoloških jedinica iz oblasti arhitekture i urbanizma, a tu je i  indeks imena oko tri hiljade poznatih arhitekata i autora iz oblasti bliskih arhitekturi. Ova knjiga proglašena je za izdavački poduhvat godine na Beogradskom sajmu knjiga 2004. a na XXVII Salonu arhitekture 2005. dobila je nagradu za najbolju publikaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Akademik, prof. arh. Ivan Antić uveren je da ova enciklopedija ima veliki značaj na polju arhitekture kod nas i preporučuje je širokom krugu čitalaca, a posebno kritičarima kojima može pomoći da se  jasnije izraze o ovom širokom kulturnom polju. Preko 6.000 ilustracija na 1.650 stranica mnoge će navesti da se zaljube u ovu oblast, ako to već nisu učinili.

Hiljadu stolica Fotografija XX veka

Članak se nastavlja posle reklama

1.000 Chairs

Autori:Charlotte J. i Peter Fiell
Izdavač:Taschen (25th anniversary special edition)
Knjižara: Mamut

Knjiga “1.000 chairs” omogućiće svakome da bude pomalo umetnik jer, kad bacite pogled na neverovatna dela dizajnera nameštaja, dobićete makar jednu ideju za uređenje svog salona, radne sobe ili trpezarije. Svaka stolica je zasluženo dobila stranicu u knjizi, a zastupljeni su radovi najpoznatijih dizajnera nameštaja na svetu.

Autori Charlotte J. i Peter Fiell vlasnici su dizajnersko-konsultantske kuće u Londonu i specijalizovali su se za prodaju, istraživanje i promociju predmeta interesantnog dizajna. Zaljubljenici u dizajn preporučuju knjigu svim ljubiteljima lepih oblika i boja, a kada su u pitanju kolekcionari – 1.000 Chairs je knjiga koja bi svakako morala da se nađe na njihovim policama.

Članak se nastavlja posle reklama

Fotografija XX veka

(Muzej Ludvig u Kelnu)
Izdavač: Taschen
Knjižara: Mamut

Za nastanak ove knjige, prevedene i na srpski jezik, zaslužna je grupa autora na čelu sa Rajnholdom Miselbekom koja je svoj rad zasnovala na eksponatima Kolekcije fotografije Muzeja Ludvig u Kelnu, jedne od najbogatijih kolekcija umetničke fotografije na svetu. Knjiga pruža uvid u razvoj fotografije od početka dvadesetog veka, a zastupljeni su najistaknutiji autori na svetu: Anri Kartije-Breson, Robert Kapa, Helmut Njutn, Sindi Šerman…

Ovaj svojsvrstan priručnik namenjen je svim ljubiteljima fotografije, a profesionalni fotografi ne bi smeli da je zaobiđu pri obnavljanju svojih zbirki literature.
Svaki od najpoznatijih fotografa prošlog veka zastupljen je na po dve stranice.

Članak se nastavlja posle reklama

Piše: Jelena Vukmirović
Fotografije: Miloš Nadeždin