STARO ZDANJE U NOVOM “ODELU”

by | December 26, 2017

Jedan od poslednjih radova studija A-Cero jeste projekat kulturno-rekreativnog centra u Hetafeu, na periferiji Madrida.

Pravougaona parcela površine 510 m2, na kojoj je zdanje novog kulturnog centra, smeštena je u istorijskom jezgru grada, uz glavni trg – Plaza de la Constitución. Stari objekat na njoj nekada je bio tržnica i imao je status poluruševine.

Zbog toga je gradsko veće dalo predlog da se on obnovi i pretvori u multifunkcionalan prostor, s fokusom na organizaciji kulturnih događaja. Projektom studija A-Cero, kome je poverena obnova pomenutog zdanja, predviđeno je da se stara zgrada gradske pijace – ono što je od nje ostalo – u što većoj meri sačuva. Najveća izmena izvršena je na fasadi: zgrada je “obučena” u bele aluminijumske ploče, čime je dobila potpuno nov izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Stara fasada od opeke vidljiva je samo u uskim trakama između ploča, gde je obojena u crno. Pored toga, sačuvan je i betonski okvir glavnog ulaza, kao i balkoni na frontalnoj, glavnoj fasadi – koji više nemaju tu funkciju, već predstavljaju uspomenu na stari objekat. Osim kontrasta crno-belo, dinamiku unose i uski elementi s osvetljenjem, koji izbijaju iz proreza između aluminijumskih ploča.

Objekat čine dva sprata i podrum, ukupne površine 750 m2. Najveći deo obuhvata prizemlje, dok se sprat i podrum prostiru samo iznad, odnosno ispod dela objekta. U prizemlju se nalaze predvorje, magacin i uslužne zone, te veliki prozračni višenamenski prostor – na mestu glavnog prostora nekadašnje tržnice.

Članak se nastavlja posle reklama

Betonska konstrukcija krova koji ga je natkrivao i zidovi od opeke koji su ga omeđavali – sačuvani su, čime su sačuvani i duh i karakter građevine. Iznad betonske konstrukcije rešetkaste strukture sada je prozirni stakleni prekrivač, koji obezbeđuje obilje svetlosti glavnom prostoru kulturnog centra. Još dve manje multifunkcionalne sale nalaze se na spratu, kao i lobi i toaleti, budući da se u ovim salama održavaju i sastanci.

Najmanju površinu zauzima podrum, a u njemu su magacini i sektor za održavanje objekta. Zgrada predstavlja uspešnu kombinaciju moderne tehnologije i originalne konstrukcije. Pored toga što su napravile savremeno arhitektonsko zdanje, arhitekte studija A-Cero ovim projektom revitalizovale su staro jezgro grada i obogatile njegovu kulturnu ponudu.

Članak se nastavlja posle reklama

Tags: