Savremena kuća kao iz bajke u Holandiji

by | November 12, 2014
Savremena kuća iz bajke i snova u Holandiji

Kažu da bi današnja arhitektura trebala biti posvećena ekologiji i zelenilu, samoodrživom konceptu. Ali šta to zapravo znači? Kako ovoj temi treba prići? Ova savremena kuća iz snova je dobar primer ekološke arhitekture i stila.

Dizajnirao ju je Denieuwegeneratie studio iz Amsterdama i nalazi se prirodnom rezervatu, blago brdovitom, ova kuća izlazi iz brda kako bi smanjila uznemiravanje stanara i pružila privatnost.

Savremena kuća iz bajke i snova u Holandiji slika2

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi razumeli ovu zgradu, morate razumeti da brdo ima dve fukncije, prva je svakako izolacija tokom hladnog vremena, a druga je pružanje intimnosti stanovnicima kuće, jer se brdo ponaša kao prirodni izolator, čitava severna strana je sasvim skrivena od pogleda.

Savremena kuća iz bajke i snova u Holandiji slika3

Normalno, postoje betonski zidovi (na severnoj, istočnoj i zapadnoj strani) koji odvajaju brdo od kuće i koji služe da bi zadržali masu brda. Za južnu stranu kuće arhitekte su predvidele što veće otvaranje kako bi ušlo što više svetlosti. Kako bi iskoristili prednosti prirodne izgradnje, za prozore je korišćeno drvo iz okruženja.

Članak se nastavlja posle reklama

Savremena kuća iz bajke i snova u Holandiji slika4

Projekat je uneo ideju doma u kuću i u tom smislu eneterijer je ostao nedovršen, kako bi svaka soba bila individualno sređena, prema potrebama onih koji će u prostoru boraviti. Svaka soba se drugačije izražava i ima drugačiji stil čime se unosi individualnost u dizajnu. Same sobe nemaju neki poseban red i poređane su nasumično. Izgrađene su od lakih drvenih konstrukcija koje se lako mogu menjati u budućnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Savremena kuća iz bajke i snova u Holandiji slika5

Moguće je nanovo redizajnirati prostor pa čak i ukloniti ili dodati neke sobe, čime porodica dobija mogućnost zadovoljenja njihovih potreba. To bi trebalo da bude moguće u svakom domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Dizajn je ekperiment u održivim strategijama, kako u arhitekturi (sama građa) tako i u tehničkoj izolaciji (programu) koji je dizajniran od strane Arup Amsterdam firme.

Savremena kuća iz bajke i snova u Holandiji slika6

Članak se nastavlja posle reklama

Programska ideja se odnosi na solarne panele, LED rasvetu, grejanje pomoću drvenih pelata u kombinaciji sa niskim toplotnim grejanjem, monitoringom CO2 i ventilacije, kao i sivi vodeni krug i upotreba pametne kućne automatizacije. Krajnji rezultat je da ova kuća proizvodi više energije nego što joj je to potrebno.

Savremena kuća iz bajke i snova u Holandiji slika7

Ova eko-kuća je veoma impresivna sa svim svojim ekološkim atributima, sa svojim izražavanjem i tradicionalnog i modernog stila, stvorena je prava kuća iz bajke i snova.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: homesthetics.net