Održano stručno savetovanje „Partnerstvo za budućnost“

by | July 6, 2016

U turističkom naselju „Mećavnik“, Mokra Gora, od 15.-17. aprila održano je stručno savetovanje partnera „Wienerberger“ grupe. Ovaj skup, prvi po redu ovakve vrste, okupio je projektante i izvođače građevinskih radova sa teritorija Srbije i Crne Gore.

 

U radnom delu savetovanja prezentovani su noviteti u ponudi Wienerbergera na tržištu Srbije i Crne Gore. To se pre svega odnosi na elemente za zidanje kao i na nove proizvode iz ponude TONDACH Kanjiža, među kojima se posebno izdvajaju crep CONSTANT ECO i crep velikog (XXL) formata-Rumba.

Članak se nastavlja posle reklama

Pažnji učesnika nisu promakli ni crepovi pod nazivom Šindra Plus sa kojima se već više godina sukcesivno vrši zamena već dotrajale drvene obloge krova na objektima naselja. Ne kažemo slučajno obloga, pošto te drvene daščice nemaju ama baš nikakve veze za stvarnom drvenom šindrom. No o tome neki drugi put, kada se budemo bavili problemima na krovovima na Kopaoniku.

Posebnu pažnju struke privukle su i sinterovane podne ploče „Step“ kojima su, za sada, popločane terase nekih ugostiteljskih sadržaja, kao i heliodrom koji se nalaze u sklopu kompleksa. Njihova prednost se ne ogleda samo u estetici koju može da ima samo glina kao prirodni materijal, već i u trajnosti, otpornosti na mraz, hemikalije, žar od cigareta, udar…

Heliodrom
heliodrom

Članak se nastavlja posle reklama

Pošto su one zbog svoje strukture uz to i apsolutno protivklizne, vlasnik naselja, profesor Emir Kusturica, namerava da sa njima poploča i sve ostale komunikacije unutar kompleksa.
Na savetovanju su održana i tri nezaboravna predavanja po pozivu, „Neodrživa održivost“ Prof. dr Gorana Markovskog sa Građevinskog fakulteta Univerziteta „Ćirilo i Metodije“ iz Skoplja, „Tradicionalni materijali i tradicionalna gradnja-Poruke za budućnost“ mr. Tihomira Obradovića iz Inženjerske komore Srbije i „Naša iskustva u saradnji sa Kanjižom“ dipl.ing.građ. Radomira Stojića, protomajstora zamisli Emira Kusturice.

U večernjem delu programa upriličena je bioskopska premijera dokumentarnog filma „Zemlja“ našeg proslavljenog glumca Nenada Jezdića, glavnog aktera serijala kratkih filmova o krovnim sistemima Tondach.

Članak se nastavlja posle reklama

nenad jezdic
Nenad Jezdić, diplomirani majstor-krovopokrivač

Tih 10 edukativnih epizoda koje se bave pojedinim segmentima krovnih sistema daju nedvosmislene odgovore na pitanja njihove neophodnosti u primeni. Okupljeni stručnjaci su sa neskrivenim simpatijama propratili njihovo prikazivanje i pohvalili nameru Tondach a da ih posredstvom mreže You Tube učini dostupnim svima koji grade ili tek nameravaju da grade.

Članak se nastavlja posle reklama

krov
posledica lošeg održavanja krova

 

Članak se nastavlja posle reklama